Svijet
StoryEditor

S&P 500 i Dow Jones dosegnuli najviše razine u povijesti

12. Srpanj 2013.

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, nakon što je dan prije predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će središnja banka voditi labavu monetarnu politiku dok se stopa nezaposlenosti dodatno ne smanji.

Dow Jones porastao je 169 bodova, ili 1,11 posto, na 15.460 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,36 posto, na 1.675 bodova, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 3.578 bodova. Cijene dionica porasle su u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je u njih pet zabilježen rast veći od 1,5 posto.

To se zahvaljuje izjavi predsjednika Feda Bena Bernanke u srijedu da je labava monetarna politika nužna još neko vrijeme te da stopa nezaposlenosti od 7,6 posto možda precjenjuje situaciju na tržištu rada. To je protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim ritmom sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi.

- Bernankeovi komentari očigledno su unijeli stabilnost na tržište. Ulagači žele nastavak monetarnih poticaja - kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial. Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 i Dow Jones indeks probili su se na nove najviše razine u povijesti, iznad onih dosegnutih u svibnju.

Krajem svibnja upravo je Bernanke izazvao pad cijena dionica s rekordnih razina kazavši da će na jednoj od idućih sjednica Feda čelnici središnje banke odlučivati o smanjivanju poticajnih monetarnih programa vrijednih 85 milijardi dolara mjesečno, ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

To je izazvalo rasprodaju dionica jer se ulagači plaše da bi smanjenjem tih programa otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, koji su dugo podržavali rast cijena dionica, tržište izgubilo snažnu podršku. Zbog toga je od kraja svibnja do kraja lipnja S&P 500 indeks pao 5,8 posto. No, od početka srpnja postupno je nadoknađivao te gubitke da bi jučer dosegnuo novu rekordnu razinu.

Bernankeovi komentari otklonili su veliki dio nesigurnosti s tržišta, pa će idućih tjedana smjer cijena dionica uglavnom ovisiti o poslovnim rezultatima kompanija za drugo tromjesečje. U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi njihovi prihodi mogli porasti za 1,5 posto.

Zbog tako nisko postavljene letvice, kompanijama će biti lakše prebaciti procjene, što otvara prostor za daljnji rast cijena dionica, kažu analitičari. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 posto, na 6.543 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,14 posto, na 8.158 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 3.868 bodova.

25. travanj 2024 07:52