Svijet
StoryEditor

S&P 500 ponovo na rekordnoj razini

30. Travanj 2013.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, jer se ulagači nadaju dodatnim poticajnim monetarnim mjerama Europske središnje banke i jer je u Italiji formirana nova vlada.

S&P 500 porastao je 0,72 posto, na 1.593 boda, novu rekordnu razinu, dok je Dow Jones ojačao 106 bodova, ili 0,72 posto, na 14.818 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 3.307 bodova.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će američki Fed nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku, dok bi je, kako se očekuje, Europska središnja banka (ECB) mogla i dodatno popustiti kako bi potaknula izlazak eurozone iz recesije.

Pozitivno je na tržište utjecalo i formiranjem vlade u Italiji nakon višemjesečnog političkog zastoja. Talijanski parlamentarni zastupnici podržali su jučer velikom većinom glasova novu koalicijsku vladu na čelu s političarom lijevog centra Enricom Lettom, koji je najavio odmicanje od politike štednje i usmjerenje na poticanje rasta gospodarstva.

- Nakon parlamentarnih izbora, bilo je puno nesigurnosti po pitanju može li se u Italiji formirati vlada. Kada je do toga došlo, ulagači su odahnuli, a potiče ih i nada u daljnje labavljenje monetarne politike ECB-a - kaže Alec Young, strateg u tvrtki S&P Equity Research.

Ulagače je ohrabrio i podatak o rastu prodaje postojećih kuća u SAD-u, što ukazuje na oporavak tamošnjeg tržišta nekretnina, a nastavljen je i niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dosad su poslovna izvješća objavile 274 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 69 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, dok ih je 43,2 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo.

Obujam trgovanja bio je jučer mršav. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 5,10 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi. U posljednje se vrijeme uobičajilo da cijene dionica rastu uz mršav obujam, dok uz visoki obujam padaju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,49 posto, na 6.458 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 7.873 boda, a pariški CAC 1,54 posto, na 3.868 bodova.

24. travanj 2024 06:56