Svijet
StoryEditor

S&P500 proživio najgori tjedan u ovoj godini

06. Travanj 2013.

Nakon razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada, na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, pa je S&P 500 indeks u cijelom proteklom tjednu zabilježio najveći gubitak u ovoj godini.

Dow Jones indeks oslabio je 40 bodova, ili 0,28 posto, na 14.565 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 posto, na 1.553 boda, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 3.203 boda. Na samom početku jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi potonuli i više od 1 posto jer je ulagače razočarao podatak da je u SAD-u u ožujku broj zaposlenih porastao za samo 88.000, najmanje u posljednjih devet mjeseci i znatno manje od očekivanih 200.000.

To pokazuje da se američko tržište rada oporavlja sporije nego što su se ulagači nadali, pa njihovo razočaranje nije ublažio ni podatak da je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7,7 na 7,6 posto.

- Očekivalo se da će povećanje poreza i smanjenje proračunskih rashoda početkom ove godine pritisnuti tržište rada i cijelo gospodarstvo - kaže Michael Gapen, ekonomist u Barclays banci. To je, međutim, samo jedan u nizu podataka posljednjih tjedana koji pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo nije baš u najboljoj formi.

Ulagače zabrinjava i situacija u drugom najvećim gospodarstvima svijeta. U eurozoni se produbljuje recesija, Japan se pokušava iz nje izvući, dok kinesko gospodarstvo raste po osjetno nižim stopama nego prethodnih godina.

Stoga se postavlja pitanje je li održiv trend rasta cijena dionica, koji traje već mjesecima. Od početka godine S&P 500 porastao je 8,9 posto i dosegnuo najvišu razinu u povijesti, kao i Dow Jones indeks. Odgovor na to pitanje mogla bi dati sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje, koja počinje idućega tjedna.

- Mislim da ni ova sezona poslovnih rezultata neće biti blistava. A s obzirom da su od početka godine cijene dionica doista snažno porasle, mislim da bi tržište moglo ponešto oslabiti - kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još u siječnju očekivali rast od 4,3 posto. Pokažu li se procjene točne, to bi bio znatno manji rast zarada nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada su ojačale 6,3 posto, više nego što se očekivalo.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones oslabio je 0,1 posto. S&P 500 pao je, pak, 1,0, a Nasdaq indeks 1,9 posto, što je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,49 posto, na 6.249 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,03 posto, na 7.658 bodova, a pariški CAC 1,68 posto, na 3.663 boda.

24. travanj 2024 06:06