Svijet
StoryEditor

Snažan rast njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju

13. Svibanj 2017.

Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na niz naznaka koje signaliziraju ubrzavanje aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu.

>>>Njemačka industrijska proizvodnja i trgovinski višak smanjeni u ožujku

Sezonski, cjenovno i kalendarski prilagođen njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je u petak njemački statistički ured Destatis. Rast je u skladu s prognozama analitičara u istraživanju tvrtke Factset.

Podaci pokazuju da su gospodarske aktivnosti u Njemačkoj ubrzale u prvom ovogodišnjem tromjesečju, nakon slabijeg rasta u drugoj polovini prošle godine kada su u razdoblju od srpnja do rujna porasle samo 0,2 a između listopada i prosinca 0,4 posto.

>>>CEIZ indeks upućuje na usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju

Pozitivni su poticaji rastu u prvom kvartalu dolazili iz matične Njemačke i iz inozemstva, uz snažan doprinos ulaganja u graditeljstvo i opremu, te privatne i javne potrošnje.

Vanjskotrgovinska razmjena također je snažno porasla, pri čemu je tempo rasta izvoza nadmašio povećanje uvoza, objavili su statističari.

Na godišnjoj je razini BDP u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao 1,7 posto kada se uzmu u obzir kalendarski čimbenici, objavio je Destatis. To znači da su aktivnosti rasle otprilike istim tempom kao i u trećem i četvrtom tromjesečju prošle godine.

12. kolovoz 2022 14:39