Svijet
StoryEditor

Srbija smanjuje ovisnost o ruskom plinu

28. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je kako će Srbija prihvatiti apel SAD-a vezan uz reduciranje ovisnosti o ruskom plinu. Rješenje je u američkim plinovodima koji bi trebali opskrbljivati Europu plinom iz Azerbajdžana.

Naime, SAD već neko vrijeme ‘ohrabruje‘ takozvane ‘zemlje Balkana‘ da se pridruže Transjadranskom plinovodu (TAP), koji plin iz Azerbajdžana, odnosno Kaspijskog jezera vodi preko Italije. Sve skupa je rezultata optužbi sa Zapada kako Rusija koristi plin za povećanje političkog utjecaja u zemljama kao što je Srbija.

Srbija tradicionalno igra ulogu saveznice Rusije. Zbog toga okretanje američkom rješenju predstavlja golemi zaokret koji bi mogao izazvati negodovanje Rusije.

Srbija se odbila pridružiti sankcijama protiv Rusije, koje je Zapad primijenio kao kaznu za izazivanje krize u Ukrajini te teritorijalne pretenzije. Srbija je zbog toga kritizirana te joj se prebacivalo kako se napokon mora odlučiti želi li se približiti Rusiji ili Europskoj uniji.

- Naš strateški cilj je ulazak u Europsku uniju. S druge strane, želimo održati dobre odnose s Rusijom. Ne vidim što je pogrešno u tome. Nema govora o zauzimanju strana. To sam jasno rekao i na konferenciji za medije ispred Vladimira Putina. Pronađite još nekoga tko je spreman izjaviti sličnu stvar, potpuno otvoreno, ispred Vladimira Putina – izjavio je

Dodao je i kako su dobri odnosi s SAD-om bitni za proces pristupanja Srbije Europskoj uniji:

- Washington nam je iznimno važan i nadamo se da će poduprijeti naš ulazak u EU, kao i naše ekonomske reforme – zaključio je.

25. travanj 2024 08:35