Svijet
StoryEditor

Švicarci žele zabraniti ‘zlatne padobrane‘

04. Ožujak 2013.

Šezdeset posto Švicaraca izjasnilo se u nedjelju za zabranu ‘zlatnih padobrana‘ (visokih otpremnina) njihovim šefovima na referendumu protiv ‘pretjeranih naknada‘, nazvanom inicijativa Minder po imenu poslovnog čovjeka koji je bio njezin pokretač, prema prvim podacima instituta za ispitivanje javnog mnijenja gfs.bern.

Prema prvim rezultatima u kantonu Ženeve, gdje su stanovnici završili izjašnjavanje u 12 sati po mjesnom vremenu, 67,7 glasača je reklo ‘da‘ toj inicijativi. U kantonu Zuericha prema za sada dostupnim podacima blizu 70 posto je zaokružilo ‘da‘, kao što je učinilo i 67 i 70 posto u kantonima Vaud i Fribourg.

Na švicarskoj televiziji RTS je Thomas Minder, šef tvrtke i senator Demokratske unije centra (UDC), rekao da nije iznenađen. - Narod je odlučio uputiti jasan znak upravnim vijećima, vladi i parlamentu - dodao je. Trajanje mandata članova upravnog vijeća bit će skraćeno na godinu dana a neki oblici naknada, kao pretjerane otpremine - kolokvijano zvane ‘zlatni padobrani‘, ili premije za kupovinu poduzeća, bit će zabranjene.

Nagrade upravnog vijeća i uprave će obvezno morati odobriti skupština dioničara. Konkretno, dioničari će svake godine na skupštini izglasati iznos naknada koji će biti na raspolaganju članovima upravnog vijeća i upravi.

19. travanj 2024 02:24