Svijet
StoryEditor

Tuskov tvit nade: Postignut jednoglasan dogovor o Grčkoj

13. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Čelnici eurozone uspjeli su nakon cijele noći pregovora, na maratonskom summitu u Bruxellesu, postići dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Predsjednik Europskog vijeća vijest je obznanio na twitteru: - Summit eurozone postigao je jednoglasan dogovor.

U kratkoj poruci se dodaje da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i ciparski premijer Aleksis Cipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima, javljaju mediji.

Podloga za pregovore je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. U tom su dokumentu, prema zadnjim informacijama, za Grčku sporna dva pitanja - predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom programu financijske pomoći.

Neposredno prije objave o postizanju dogovora u Bruxellesu, grčki ministar rada Panos Skourletis poručio je kako je ponuda iznesena Grčkoj neodrživa. Dodao je da će biti potrebna potpora oporbenih zastupnika ili vlada nacionalnog jedinstva za njezinu provedbu ali i da će se ove godine održati izvanredni izbori.

19. travanj 2024 06:07