Svijet
StoryEditor

Ulagači polažu nade u sastanak G7 i Europske središnje banke

05. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, dok se tečaj eura probio iznad 1,25 dolara, jer se ulagači nadaju odlučnijim potezima europskih vlasti u suzbijanju dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,2 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,2 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto. Ulagači su jutros nešto manje pesimistični jer se ovih dana održava nekoliko događaja koji bi mogli značajnije utjecati na tržište. Za danas poslijepodne najavljena je hitna telefonska konferencija ministara financija skupine G7 vodećih industrijskih zemalja svijeta o europskoj dužničkoj krizi. Sutra se, pak, održava sjednica čelnika Europske središnje banke, koja bi mogla rezultirati dodatnim poticajnim monetarnim mjerama.

U četvrtak će predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke izvijestiti Kongres o gospodarskoj situaciji, a ulagači se nadaju da će pritom najaviti treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike.- Ulagači polažu nade na sastanke dužnosnika G7 i ECB-a. No, tržištu su potrebni doista opipljivi rezultati tih razgovora da bi se oporavilo - kaže Ham Sung-sik, analitičar u tvrtki Daishin Securities.Produbljivanje europske dužničke krize već tjednima pritišće tržišta jer se ulagači plaše izlaska Grčke iz eurozone te da će Španjolska morati zatražiti međunarodnu pomoć kako bi riješila svoje financijske probleme. Stoga svaki korak u pravcu rješavanja tih problema pozitivno utječe na tržišta. Uz to, ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama središnjih banaka i vlasti u cilju poticanja rasta posustalih gospodarstava.

Zahvaljujući tome, jutros su se oporavile cijene sirovina, koje su danima bile u silaznoj putanji. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je za 90-ak centi, na 84,85 dolara po barelu, odmaknuvši se od najnižih razina od listopada prošle godine.To je, pak, potaknulo rast cijena dionica u rudarskom sektoru, koji je jutros najveći dobitnik. A na valutnim se tržištima, zahvaljujući nadi u odlučnije mjere za suzbijanje dužničke krize, tečaj eura jutros probio iznad razine od 1,25 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,2405 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 97 na 98,05 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 78,15 na 78,35 jena.

18. travanj 2024 05:47