Svijet
StoryEditor

Većina građana smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene

11. Ožujak 2014.

Više od polovice anketiranih građana Hrvatske, njih 53 posto, smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene, dok ih 31 posto drži da su potpore preniske, pokazalo je istraživanja Eurobarometra o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) koje je obuhvatilo i građane Hrvatske.

Rezultate istraživanja Eurobarometra o ZPP-u jučer je objavila Europska komisija, a o njima su danas izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema rezultatima istraživanja, više od tri četvrtine Europljana, njih 77 posto, smatra da svi građani Europske unije (EU) imaju koristi od Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), a dok ih više od 90 posto podupire glavne smjernice novog ZPP-a, kao što su pravednija i usmjerenija pomoć (92 posto) te uspostava veze između financijske pomoći namijenjene poljoprivrednicima i poštovanja poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš (ozelenjivanje, 91 posto).

Istraživanje je provedeno i na uzorku od 1.002 građana Hrvatske u razdoblju od 23. studenog do 2. prosinca prošle godine, a rezultati su pokazali da čak 75 posto ispitanih smatra kako ZPP pogoduje svim građanima EU, a ne samo poljoprivrednicima.

Više od polovice ispitanih građana Hrvatske (55 posto) čulo je za potpore koju EU pruža poljoprivrednicima putem ZPP i znaju pojedinosti o potporama, dok ih je 36 posto čulo za potpore, ali ne zna pojedinosti.

Istraživanje je pokazalo da 53 posto ispitanih građana Hrvatske smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene, dok 31 posto smatra da su potpore preniske.

Za razliku od građana Hrvatske, 45 posto ispitanih u EU smatra potpore primjerenima, a 26 posto preniskima.

Opskrba stanovništva raznovrsnim kvalitetnim proizvodima jedna je od glavnih odgovornosti poljoprivrednika u društvo, a to smatra gotovo polovica ispitanih građana Hrvatske (49 posto), odnosno 38 posto građana EU.

Među važnije odgovornosti poljoprivrednika u društvu svrstano je i održavanje ekonomske aktivnosti i zapošljavanja u ruralnim područjima, što smatra 44 posto građana Hrvatske, a 36 posto građana EU.

Europljani poljoprivredi pridaju sve veću važnost te je uz razvoj ruralnih područja smatraju ‘vrlo važnim‘ ulogom u budućnost (53 posto, tj. 7 postotnih bodova više nego 2009.).

Apsolutna većina smatra da je u EU jednako važno osigurati raznolikost poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.

Više od 80 posto Europljana podupire ključne ciljeve ZPP-a, osobito osiguranje opskrbe poljoprivrednim proizvodima, uravnoteženiji razvoj ruralnih područja ili potporu mladim poljoprivrednicima.

U pogledu informiranja potrošača, istraživanje je pokazalo da Europljani obraćaju veliku pažnju na kvalitetu prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i neke vrste mesa, te da imaju velika očekivanja u pogledu sljedivosti. Slično razmišljaju i građani hrvatske koji su kroz osobni intervju uključeni u ovo istraživanje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je istraživanje pokazalo da hrvatski građani imaju dosta informacija o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, te razumiju značaj koju ona ima za razvoj poljoprivrede.

Razmišljanja hrvatskih građana slična su razmišljanjima građana EU, kazao je Jakovina te dodao kako ga posebno raduje što građani Hrvatske razumiju važnost poljoprivrede i podržavaju smjernice ZPP u smislu bolje opskrbljenost stanovništva domaćim proizvodima, jačanju dohodovnosti poljoprivredu i razvoja ruralnog područja Hrvatske.

25. travanj 2024 21:22