Svijet
StoryEditor

Velika ulaganja Poljske i Ukrajine u infrastrukturu

24. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Poljska i Ukrajina ukupno su potrošile 30,2 milijardi eura na infrastrukturu i sportske objekte, što je rezultiralo visokim rastom kapitalnih ulaganja od 9 posto u Ukrajini i 8,5 posto u Poljskoj.

Očekuje se da će nogometno prvenstvo Euro 2012., kojem su Poljska i Ukrajina domaćini, ublažiti negativne učinke financijske krize. Oko milijun turista doći će pogledati utakmice, a svaki će u prosjeku ostati 3 do 4 noći i potrošiti oko 800 eura. Osim toga, zemljama domaćinima će nakon prevenstva ostati značajno poboljšana infrastruktura. Čak 86 posto poljskih investicija u Euro 2012. u ukupnom iznosu od 19,8 milijardi eura (5,2 posto BDP-a) bilo je vezano uz modernizaciju prometne infrastrukture (ceste, gradski prijevoz, željeznice i zračne luke). Poljska je zemlja s četvrtom najmanjom mrežom autocesta u EU ovime je znatno unaprijedila svoj prometni sustav, koji bi trebao povećati učinkovitost i produktivnost domaćih proizvođača.

- To može privući više izravnih stranih ulaganja, jer je loša infrastruktura bila glavna prepreka ulaganjima u Poljsku - objašnjava Birgit Niessner, glavna analitičarka za makroekonomska istraživanja i fiksne prinose Erste Groupa u Srednjoj i istočnoj Europi. Shodno tome, ulaganja bi trebala doprinijeti ostvarivanju vladinog cilja da se stopa nezaposlenosti svede na 12,3 posto krajem 2012.- Osim toga, organizatori su udio investicija u sportsku infrastrukturu uspjeli svesti ispod 10 posto što je veoma važno s obzirom da su se sportski objekti golemog kapaciteta pokazali kao najveći problem s kojim se organizatori suočavaju nakon takvih velikih natjecanja - zaključuje Niessner.

Prema procjeni Ersteovih analitičara, zbog prvenstva neće biti znatnog povećanja broja gostiju u Poljskoj - 500 do 700 tisuća dodatnih turista - što je na razini uobičajenog godišnjeg prirasta države do sada (13,1 milijuna turista u 2011. u odnosu na 12,4 milijuna u 2010).- Ukupan učinak koristi povezanih uz turizam vjerojatno će biti samo kratkotrajan te će pomoći tek u pokrivanju izvanrednih troškova, npr. sigurnosti. Što se tiče dugoročnih učinaka, po našem su mišljenju dosta diskutabilni – komentira Niessner kada pojašnjava zašto smatra da je potrošnja od 800 eura po osobi realniji iznos od 1.000 eura po osobi, koliko očekuje Poljska. No, ako Poljska uspije doći do borbe za medalju, to će se odraziti na realno gospodarstvo, povećavajući povećanje povjerenje potrošača i potrošnju kućanstava te tako dajući poticaj gospodarskom rastu.

Vlada je u razdoblju od 2008. do 2012. ukupno potrošila 9 posto BDP-a na pripreme za EURO 2012., generirajući zaposlenost za 69.000 ljudi.- Do promjena u prometnoj i sportskoj infrastrukturi trebalo je doći davno prije i teško da bi se moglo reći kako se stvaraju pretjerani kapaciteti isključivo za dobrobit posjetitelja. U svakom od gradova domaćina izgrađeni su potpuno novi terminali u zračnim lukama, a sve su te zračne luke, osim one u Kijevu, dobile i nove piste. Potpuno su obnovljene ceste koje povezuju najveće gradove, a uvezeni su vlaskovi iz Koreje koji će voziti po novoizgrađenim prugama, što je ogroman napredak za Ukrajinu. Gradovi su znatno poboljšali svoje vozne parkove, uglavnom velikim autobusima domaće proizvodnje.

Do ovih investicija vjerojatno ne bi došlo da nije bilo europskog nogometnog prvenstva. Dapače, vrlo je vjerojatno da će građevinske kompanije, ali i gradovi nastaviti lobirati i osigurati političku podršku za ulaganja i održavanje i nakon prvenstva - kaže Niessner.Ukrajina je primila dosta kritika zbog visokih cijena smještaja koje bi mogle odbiti navijače i tako priljev turista, a od reprezentacija koje sudjeluju na prvenstvu, samo dvije su se odlučile na bazu u Ukrajini, zbog visokih cijena smještaja. Ukrajina je suočena s nekoliko većih izazova u odnosima s javnošću te će joj biti teško izgraditi pozitivnu javnu sliku.- Postoji problem s političkim imidžem zemlje: Neki su europski političari odlučili ne posjetiti Ukrajinu zbog presude Juliji Timošenko. No, jednom kada prvenstvo počne vjerujemo da će igre preuzeti svoju dinamiku i potisnuti političke diskusije u drugi plan – procijenila je Niessner.

20. travanj 2024 12:48