Svijet
StoryEditor

Volkswagen bi i europskim kupcima trebao platiti sličnu naknadu kao i američkim

27. Lipanj 2016.

Volkswagen (VW) bi i europskim vlasnicima vozila trebao ponuditi sličnu naknadu kakvu će dati američkim vlasnicima VW vozila, kazala je Elzbieta Bienkowska, povjerenica Europske komisije za unutranje tržište i industriju.

"VW bi trebao dobrovoljno platiti europskim vlasnicima vozila naknadu koja bi bila usporediva s onime što će platiti američkim kupcima", kazala je Bienkowska u nedjelju njemačkom tjedniku ‘Welt am Sonntag‘..

Očekuje se, naime, kako će se uprava njemačkog proizvođača automobila ovoga tjedna postići nagodbu s američkim regulatorima tržišta o isplati gotovo 10,3 milijarde dolara odštete zbog varanja na emisiji ispušnih plinova.

Nagodba s američkim regulatorom uključuje ponudu za otkup oko pola milijuna vozila u SAD-u sa spornim softverom za prilagodbu mjerenja štetnih plinova i plaćanje odštete vlasnicima takvih vozila od prosječnih 5000 dolara.

Za Bienkowsku ne bi bilo u redu da VW europske kupce tretira drugačije od američkih samo zbog razlika u zakonskom sustavu. "Drugačiji odnos prema europskim potrošačima u odnosu na američke ne bi bio pravi put za vraćanje povjerenja europskih kupaca", kazala je Bienkowska.

Vodstvo VW-a nedavno je istaknulo kako će, kada je europsko tržište u pitanju, ukloniti nelegalni softver na svim svojim vozilima, ali nemaju nikakve planove o eventulanom obeštećenju europskih kupaca, tvrdeći da nisu pretrpjeli nikakav gubitak.

Kompanija je ove godine već udvostručila sredstva rezervirana za potrebe podmirenja troškova vezanih uz skandal, na 16,2 milijardi eura.

U VW-u su u rujnu prošle godine priznali da su ugradili sporne uređaje odnosno softver u dizelskim motorima u SAD-u koji su mogli otkriti kada su motori podvrgnuti testiranju razine emisija. Nakon toga su otkrili da se to odnosi na više od 11 milijuna automobila diljem svijeta.

19. travanj 2024 19:36