Aktualno
StoryEditor

Bjelin uplatio 13,5 milijuna kuna za 220 tisuća kvadrata zemljišta u ogulinskoj Poduzetničkoj zoni

19. Siječanj 2018.

Tvrtka Bjelin švedskog poduzetnika hrvatskog porijekla Darka Pervana uplatila je na račun Grada Ogulina, potvrdio je to gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, 13,5 milijuna kuna po osnovi kupnje 220 tisuća kvadrata zemljišta u ogulinskoj Poduzetničkoj zoni 2 u Otoku Oštarijskom. Još je deset tisuća kvadratnih metara zemljišta u Zoni u pripremi, a i to će kupiti „Bjelin“.

Unatoč pozamašnoj „Bjelinovoj“ uplati, gradonačelnik Domitrović kaže da ona neće uzrokovati eventualni rebalans gradskog proračuna zato jer je, kaže, taj prihod bio planiran još prošle godine prilikom izrade proračuna za 2018. godinu.

-Taj će novac biti oročen, jer smo po ugovoru obvezni investitoru vratiti sedam eura po kupljenom kvadratnom metru nakon što „Bjelin“ tom investicijom zaposli 50 ljudi s područja Grada Ogulina. Pervan inače, kad završi sve planirane proizvodne pogone u Zoni 2 namjerava zaposliti 500- tinjak ljudi, a s obzirom na profil tih potrebnih zaposlenika, mislim da ih neće sve naći u Ogulinu, što otvara mogućnost zaposlenja i ljudima sa šireg područja. U svakom slučaju, proširenjem „Bjelinovog“ sadašnjeg poslovanja znatno će se reducirati lista nezaposlenih područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kaže gradonačelnik Domitrović.

>>>Bjelin kupio zemljište za gradnju novoga pogona u kojem kani zaposliti 400 ljudi

Najavljenom investicijom od oko milijardu kuna svjetski „kralj laminata“ i vlasnik mnoštva patenata ostvarenih preko svoje matične tvrtke u Švedskoj, Darko Pervan u Zoni 2 izgradit će pogone za proizvodnju podnih obloga ‘Woodura‘ i ‘Nadura‘, pogona za proizvodnju HDF (High Density Fibreboard) ploča, te logističkog centra.

Pervanov Bjelin prisutan je u Ogulinu i prije ove najave velikog greenfield pothvata, jer u ogulinskoj poslovnoj zoni 1 u Žegaru već posluje i trenutačno zapošljava 350 ljudi.

U interesantnom slijedu događanja, devastirani pogon iz stečaja DIP-a Ogulin kupio je umirovljeni general Pavao Miljavac preko svoje tvrtke PM Lignum, i u njemu 15 milijuna eura vrijednom investicijom pokrenuo proizvodnju troslojnog parketa uz primjenu upravo Pervanove tehnološke licence. Miljavcu, upalom u ogromne dugove usred svjetske krize 2008. godine u pomoć uskače Ri- Petrol osebujnog riječkog poduzetnika Joze Kalema, koji kasnije taj pogon pod nazivima Ligneus, a potom Tehno-drvo prodaje 2016. godine dubrovačkom poduzeću Pervanovo d.o.o., u vlasništvu Pervanovog švedskog poduzeća Pervanovo Invest AB iz Vikena.

I taj aktivni pogon u Zoni 1 ide u proširenje, za što je, kaže gradonačelnik Domitrović, već ishođena građevinska dozvola i ta investicija je u tijeku, a njenim dovršenjem već bi tijekom ove godine tamo posao našlo novih 50- ak radnika. Radovi na izgradnji novog kompleksa u Zoni u Otoku Oštarijskom trebali bi započeti, dodaje Domitrović, za dva mjeseca.

26. travanj 2024 17:18