Aktualno
StoryEditor

Blagajnički maksimum konobe Lucija: Ukraden sef s 40.000 eura

11. Kolovoz 2018.

Katkad aktualni događaji, urednička (ne)spretnost ili tek koincidencija spajaju različite novinske priče. Na jednoj stranici izvještaj o provali u kuću roditelja ministra Olega Butkovića. Novljanski ugostitelji Srećko Butković i njegova supruga Emilija Mandukić Butković otkrili su prošlog tjedna, u noći s četvrtka na petak, kad su se vratili s posla, iz svoje konobe Lucija, da su opljačkani. Nestao je sef, koji je bio ugrađen u zid, a s njim i nekoliko stotina tisuća kuna (oko 40.000 eura).

Policija, naravno, traga za zasad nepoznatim počiniteljima. A Butkovići su ostali bez dijela ušteđevine i dijela prometa u lokalu. Objašnjenje je da u sefu ostavljaju utržak jer ih je strah nositi ga usred noći do trezora, pa odu po danu. No čini se da tog dana svoj sef iza trosjeda u dnevnoj sobi nisu ispraznili, pa taj keš nije završio u banci…

>>>Butković: Štrajk u srcu sezone nije dobra odluka, CA će to vrlo teško izdržati

A odmah do tog izvještaja priča o fiskalizaciji i bitki protiv naplate na crno. Poreznici upozoravaju da je broj izdanih računa – i za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu i nakon toga – manji nego lani. Iako je potrošnja veća, Porezna uprava sumnja u pojačan trend utaje poreza. Posebno se sumnja na jadranske ugostitelje. Dalmacija je već porezno ‘pročešljana‘, ali broj računa nikako da se uskladi s rastom potrošnje.

Posljednjeg srpanjskog vikenda obavljeno je 318 ‘fiskalnih nadzora‘ i protiv onih poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti ‘poduzimaju se daljnje mjere‘. Poreznici upozoravaju da će protiv recidivista te onih koji čine najteže porezne prekršaje (u što se ubraja i neizdavanje računa te izbjegavanje fiskaliziranja) primijeniti ‘sve mjere‘, što uključuje i zabranu rada pečaćenjem lokala.

>>>Butković: Razvoj željezničke infrastrukture primarna je zadaća Vlade

Ne tvrdim da su vlasnici Lucije porezni prekršitelji, bez obzira na to što nema dostupnih podataka o poslovanju konobe. Također, platni propisi spominju blagajnički maksimum (10.000 kuna za male poduzetnike), ali ne spominju polaganje novca iz blagajne u vlastiti sef, nego samo u banku. Stoga upozorenje ostalim poduzetnicima – ležeran odnos prema dnevnom utršku može kumovati provali.

20. travanj 2024 06:47