Aktualno
StoryEditor

Blažo Petrović nepravomoćno oslobođen za ‘izvlačenje‘ 9,6 milijuna kuna

16. Lipanj 2017.

Poduzetnik Blažo Petrović u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno sa svojom suradnicom Vesnom Kvartuč, nepravomoćno oslobođen optužbi da je još 2004. gospodarskim zlouporabama stekao 9,6 milijuna kuna.

Petrovića i njegovu suradnicu, bivšu direktoricu Petrovićeve tvrtke Morovik, tužiteljstvo je teretilo da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više osoba i tvrtki čime je Petrović u konačnici nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna. Obrazlažući oslobađajuću presudu sutkinja Maja Štampar Stipić kazala je da se iskazima svjedoka i ostalim dokazima izvedenima na suđenju nisu mogli dokazati navodi iz optužnice te da je sud povjerovao Petrovićevoj obrani u kojoj je detaljno obrazložio navodno sporne poslovne odnose.

>>>Devet dana zatvora mladiću koji je napao Zdravka Mamića

U optužnici je stajalo da je Petrović iz svoje tvrtke Morovnik izvukao novac koji je tvrtka Java isplatila Morovniku na osnovu ugovora o ustupanju potraživanja od Jugoslavenskog željezničkog transportnog poduzeća JŽTP. Tužiteljstvo je tvrdilo da direktori Jave, Dražen Jakovac i Vanja Jazić taj novac nisu uplatili Morovniku, već izravno na ruke Petroviću, koji je u obrani kazao da je nakon raskidanja ugovora vratio novac Javi preko supruge, jer njega tada nije bilo u Hrvatskoj.

Sutkinja je istaknula da, među ostalim, postoji i video snimka iz banke na kojoj je vidljivo da je Petrovićeva supruga donijela 9,6 milijuna kuna i uplatila ih Javi, čime je prestalo Petrovićevo dugovanje prema toj tvrtki.

- Nije dokazana tvrdnja tužiteljstva da je novac kružno došao do Petrovića te da si je na taj način pribavio nezakonitu korist i oštetio tvrtku, kazala je sutkinja.

>>>‘Ma šta pričaš! Sad se pokupite’: Mamić otkazao punomoć odvjetnicima

Istraga ovog slučaja počela je još 2009. kada je Petrović na šest mjeseci nestao iz Hrvatske, a mediji su nagađali da ga je netko upozorio pa je pobjegao u Bosnu i Hercegovini, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima. Krajem 2016. Petrović je na temelju prijave tzv. poreznog Uskoka optužen i za utaju preko 15 milijuna kuna poreza, a i zbog toga je do uplate jamčevine bio u istražnom zatvoru.

Petrović, u medijima nazivan kontroverznim poduzetnikom, i ranije je u više navrata optuživan za razna kaznena djela od višemilijunskih utaja, iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, no nikada nije pravomoćno osuđen.

30. travanj 2024 20:12