Aktualno
StoryEditor

‘Blitzkrieg‘: Trump ispunio središnje predizborno obećanje i krenuo s deregulacijom zdravstva

21. Siječanj 2017.

Nekoliko sati nakon ulaska u Bijelu kuću, američki predsjednik Donald Trump je zatražio od vladinih agencija da ‘zamrznu‘ relevantne zakone i poduzmu korake za slabljenje sustava zdravstva prijašnje administracije ispunivši prvi u nizu kontroverznih zavjeta koje je dao tijekom kampanje.

>>>Trump najavio zaštitu granica od ‘kradljivaca, pustošenja drugih zemalja’

Trump je državnom aparatu naredio da "otkloni, odgodi, ponudi izuzetke" ili na drugi način izbjegne implementaciju svih smjernica bivše administracije koje predstavljaju fiskalni teret za (federalne) države, kompanije ili pojedince.

U Ovalnom uredu su u petak zabilježeni i drugi znaci promjene, poput novog namještaja ili zlatnih zastora koji su zamijenili grimizne. Promjena ima i na webu, pa je sa službenih stranica Bijele kuće nestao sav sadržaj o klimatskim promjenama.

Također je pozvao na veću fleksibilnost u tranziciji prema sustavu zdravstvene skrbi temeljenom na "slobodnom i otvorenom tržištu u međudržavnoj trgovini koja nudi zdravstvene usluge i zdravstveno osiguranje".

"Špekulacije"

Stručnjaci špekuliraju da bi nova administracija mogla proširiti izuzetke od takozvanog individualnog mandata koji Amerikance kažnjava ako nemaju zdravstveno osiguranje ili zahtjeva da poslodavci zaposlenicima moraju ponuditi pokriće. Vjeruje se da će Trump smanjiti "temeljne isplate" s kojima osiguravatelji pokrivaju trudnoću i zdravstvene usluge povezane s mentalnim zdravljem.

>>>Mark Burnett: Kralj televizije koji je ustoličio Trumpa

Trump je ususret izborima odbacivanje "Akta o dostupnom zdravstvu" Baracka Obame, poznatijeg kao Obamacare, postavio kao središnji zavjet predsjedničke kampanje. Konačna odluka je na predstavnicima Kongresa.

U Ovalnom uredu su u petak zabilježeni i drugi znaci promjene, poput novog namještaja ili zlatnih zastora koji su zamijenili grimizne, piše Reuters. Promjena ima i na webu, pa je sa službenih stranica Bijele kuće nestao sav sadržaj o klimatskim promjenama.

https://www.youtube.com/watch?v=MoGhlTsHZO8

29. travanj 2024 04:48