Aktualno
StoryEditor

Bloomberg otkrio da Kina špijunira američke kompanije, koliko cijela priča drži vodu?

05. Listopad 2018.

Bloomberg je u javni prostor izbacio priču o tome kako su kineski špijuni krali podatke 30 američkih kompanija i državnih agencija ugradnjom malih čipova u matične ploče njihovih servera, o čemu je izvijestila i Hina.

Navodno je sve to otkriveno još 2015. godine, na serverima američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim tvornicama, a koje su koristile brojne američke tvrtke (među kojima su Apple i Amazon) i banke (ne navodi se koje). List navodi i kako američke obavještajne agencije provode istragu o tom slučaju.

Među prozvanim proizvođačima, tj. njihovim kineskim tvornicama, su Apple, Amazon i Super Micro Computer, a svi oni odbacili su optužbe, navodeći kako nisu pronašli dokaze koji bi ih poduprli, kao ni da znaju za ikakvu istragu. Ovdje možete pročitati njihova priopćenja povodom afere - SMC-ovo, Amazonovo i Appleovo.

Priču je opovrgnulo i kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Koliko treba svemu ovome vjerovati?

U današnje digitalno vrijeme, vrijeme Facebooka i ostalih društvenih mreža, vrijeme GDPR-a koji nam je donio tek to da svojevoljno dozvoljavamo dijeliti svoje privatne podatke kako bi pročitali sadržaj na gotovo svakoj internetskoj stranici koju posjećujemo, može se reći da je čak i malo smiješno pričati o špijunaži i zloporabi privatnih podataka kao nekoj kontroverznoj temi, nečemu što nije svima poznato. To što svega toga, kao i posljedica, možda nismo u potpunosti svjesni, sasvim je druga priča.

No u vidu Bloombergove priče bitno je spomenuti neke važne činjenice i vijesti koje smo dosad tek ovlaš pročitali ili smo im se smijali.

>>>Rusija, EU i Kina na Trumpovoj listi neprijatelja

>>>Počeo ‘trgovinski rat’: SAD i Kina uveli jedni drugima carine od 25 posto

>>>SAD najavio nove carine, Kina odgovara kako time štete i američkim interesima

>>>Donaldu Trumpu selidba Harley Davidsona van SAD-a je – izdaja!

>>>Trump: Europska unija čini vjerojatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja

>>>SAD u petak uvodi carine na čelik i aluminij za Europu, Kanadu i Meksiko

>>>Trump prijeti Gooleu, Twitteru i Facebooku

>>>Silicijska dolina odabrala svoju stranu u predsjedničkoj kampanji, a to nije Donald Trump

>>>Dok Trump prijeti novim carinama, kineski izvoz u SAD raste

>>>Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipova

Priču dakle treba sagledati u kontekstu izjava koje dolaze iz Bijele kuće od američkog predsjednika Donalda Trumpa, poznatog po širenju paranoje i animoziteta prema svemu što nije američko, te kompleksnih političkih i gospodarskih interesa i odnosa u svijetu.

Također treba spomenuti kako je u Bloombergovoj vlasničkoj strukturi i američka banka Merrill Lynch, ista banka koja je Trumpu odobrila pozamašan kredit.

Spomenimo još i ne tako davnu aferu u koju je bila umiješana američka državna agencija NSA, a koju je otkrio Edward Snowden. Dakle nadzor se ionako vrši u SAD-u, nad Amerikancima, bez da to rade Kinezi ili Rusi.

Dobar komentar o svemu, kao i kritiku novinarskog izvještavanja, napisao je i TechCrunch.

25. travanj 2024 23:32