Aktualno
StoryEditor

Boeing naručio 3D printane dijelove, ušteda po 787 Dreamlineru od 2 do 3 milijuna dolara

11. Travanj 2017.

Boeing je angažirao Norsk Titanium AS da 3D isprinta dijelove od titanija potrebne za izgradnju 787 Dreamlinera. Time će se, tvrdi ova norveška kompanija, uštedjeti između 2 i 3 milijuna dolara u troškovima izrade svakog pojedinog zrakoplova.

Ukupni trošak konstrukcije Dreamlinera iznosi oko 265 milijuna dolara. Od toga, 17 milijuna odnosi se na dijelove napravljene od titanija, koji su 7 puta skuplji od, primjerice, istovjetnih dijelova napravljenih od aluminija.

Osim na modelu 787, dijelovi od titanija koriste se i u konstrukciji  A350 modela zrakoplova, pa je Boeing nastojao smanjiti troškove proizvodnje tih dijelova.

- Možemo uštedjeti između 2 i 3 milijuna dolara 3D printanjem, rekao je za Reuters šef marketinga Horsk Titaniuma,  Chip Yates.

Dreamliner se pokazao profitabilnim nakon što je racionalizacijom troškova i usvajanjem novih tehnologija izgradnje ušteđeno 29 milijuna dolara.

Norsk je punih godinu dana radio na izradi ovih dijelova sa Boeingom, kao i na ishođenju potrebnih dozvola od strane Federalne agencije za avijaciju SAD-a.

Norsk se nada kako će ovaj poduhvat rezultirati odobrenjem od strane regulatornih tijela SAD-a, kako bi printanje ovakvih dijelova za izgradnju zrakoplova bilo neometano, iako će za svaki pojedini dio biti potrebna odobrenja nadležnih agencija.

Za sada, dijelove za zrakoplove, Norsk će "tiskati" isključivo u Norveškoj, što ne znači da se ova vrsta proizvodnje vrlo brzo neće preseliti i na teritorij SAD-a.

04. svibanj 2024 05:41