Aktualno
StoryEditor

Bogatstvo Zuckerberga umanjeno za 6 milijardi dolara u jednom danu

20. Ožujak 2018.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izgubio je u ponedjeljak 6.06 milijardi dolara u posljednjim danima zbog pada vrijednosti dionice Facebooka uslijed afere u kojima je ta društvena mreža navodno narušila privatnost i prekršila prava svojih korisnika, javlja CNBC.

Nakon što je u javnost tijekom vikenda procurila vijest da je tvrtka Cambridge Analytica zloporabila više od 50 milijuna Facebookovih korisničkih podataka vrijednost dionice pala je za čak 8 posto.

>>>Kompromitacija privatnosti i korisničkih podataka: Traži se svjedočenje Zuckerberga

Zuckerberg posjeduje više od 403 milijuna dionica Facebooka, od čega je 9 347,183 dionica A klase, te 393 938,853 B klase, koje trenutno vrijede oko 68.5 milijardi dolara.

Zuckerberg je i dalje, bez obzira na kolosalne gubitke četvrta najbogatija osoba na svijetu, a ispred njega nalaze se Jeff Bezos, Bill Gates i Warren Buffet.

Kontekst

Po pisanju više američkih i britanskih medija, Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila je podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasovanje birača.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

>>>Snowden o ‘najuspješnijoj obmani’: Facebook je alat za nadzor rebrandiran u društvenu mrežu

Facebook je istaknuo da je aplikacija mogla imati pristup i podacima "prijatelja" korisnika koji su preuzeli aplikaciju.

Ovo otkriće izazvalo je brojne američke i europske zastupnike da zatraže objašnjenje o tome kako je CA došla do podataka.

Sama tvrtka objavila je kako "te podatke Facebooka nije koristila u okviru usluga pruženih predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa" te da nikakav "ciljani publicitet" nije ostvaren "za tog klijenta".

Ističe i da "nije radila na referendumu o brexitu u Velikoj Britaniji".

Facebook kaže da je zatvorio račun tvrtke i angažirao stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.

Nezgodan trenutak

No, britanski regulator informacija i osobnih podataka najavio je da će izdati nalog u utorak za pristup serverima CA-a te je zatražio od Facebooka da prekine vlastitu istragu kako ne bi kompromitirao njegovu.

>>>Wall Street uzdrman: Veliki pad dionica Facebooka pritisnuo tehnološki sektor

Do polemike dolazi u nezgodnom trenutku jer se Facebook, kao i Twitter i Google, mjesecima optužuju da su pridonijeli manipuliranju javnog mnijenja, posebice vezano uz Rusiju i američku predsjedničku kampanju ili pak referendum o brexitu 2016.

Redovito ih se optužuje da ne štite dovoljno osobne podatke svojih korisnika koji su baza njihova gospodarskog modela.

24. travanj 2024 09:59