Aktualno
StoryEditor

Boris Vujčić: Razmatramo alternativne odrednice zabilježenih izvoznih rezultata

24. Rujan 2017.

Prvi ljudi gospodarstva – opinion makeri, predsjednici Uprava, predstavnici Vlade i europskih institucija okupit će se 27. rujna na Liderovoj, devetoj po redu međunarodnoj konferenciji Dan velikih planova u hotelu Westin, gdje će najaviti globalne i mikro prognoze pojedinih tržišta za 2018. Poduzetnici i menadžeri dobit će praktične inpute te korisne i upotrebljive informacije koje će im pomoći da što preciznije dorade svoje planove poslovanja u idućoj godini.

Jedan od govornika konferencije je i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, koji će u svom izlaganju "Proizvodnost i izvoz" objasniti koje su to strukturne značajke proizvodnosti kao jednog od glavnih izvora ekonomskog rasta i poboljšanja životnog standarda. Poseban naglasak stavit će na trendove u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom.

>>>Premijer Plenković potvrdio dolazak na Dan velikih planova

- Kako se zabilježene promjene izvoznih rezultata i promjene tržišnih udjela ne mogu u potpunosti objasniti uobičajenim pokazateljima cjenovne konkurentnosti, razmatraju se i njegove alternativne odrednice. Razmatraju se čimbenici koji na razini tvrtki i nacionalne ekonomije mogu predstavljati izvore jačanja proizvodnosti i izvoznih rezultata - izjavio je uoči DVP-a Vujčić.

>>>Ususret Danu velikih planova – Ramljak: Spriječili smo kolaps i stvorili uvjete za transformaciju

Guverner HNB-a rođen je 1964. i doktorirao je ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te na Sveučilištu Montpellier u Francuskoj. Kao dobitnik Fullbrightove stipendije pohađao je pred doktorski studij na sveučilištu Michigan State University. Kao vježbenik prošao je stručno osposobljavanje u Europskoj komisiji, u Odjelu za monetarna pitanja. Vujčić je započeo akademsku karijeru 1989. kao asistent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je 2003. stekao zvanje izvanrednog profesora. Predaje također na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Matematičkom odsjeku.

U razdoblju između 1992. i 1994. bio je gost stručnjak u instituciji Institute of Development Studies, na Sveučilištu Sussex u Brightonu, gost predavač na Sveučilištu Freiburg u Njemačkoj te gost istraživač na Sveučilištu Kentucky u SAD-u.

>>>Ususret Danu velikih planova – Pucar: U novoj strategiji Podravke povećavamo udjel domaćih sirovina

Od 1994. do 2000. bio je povremeni vanjski suradnik za Međunarodnu organizaciju rada (ILO) i savjetnik u Europskoj komisiji.

U Hrvatsku narodnu banku došao je 1997., gdje je tri godine radio kao direktor Direkcije za istraživanja. Zamjenikom guvernera imenovan je 2000. i ponovno je izabran na tu dužnost 2006. U srpnju 2012. imenovan je guvernerom Hrvatske narodne banke na mandat od šest godina. Od 2005. do 2012. bio je zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom. U istom razdoblju, od 2005. do 2012., bio je i član Upravljačkog odbora međunarodne organizacije Global Development Network (GDN).

Od 2016. također je član Upravljačkog odbora European Systemic Risk Board (ESRB) te od iste godine i predsjednik Upravljačkog odbora Bečke inicijative II (Vienna Initiative II).

19. travanj 2024 14:15