Aktualno
StoryEditor

Borojević: Za konsolidaciju Agrokora trebat će pet i više godina

26. Rujan 2018.

Na drugom okruglom stolu Liderove konferencije Dan velikih planova sudionici su raspravljali o razvoju poslovanja i upravljanja rizicima.

Na pitanje u kakvom su financijskom stanju tvrtke u Europi i Hrvatskoj, Milan Dragić, generalni direktor Bisnodea, poručio je kako se gospodarstvo nalazi u jako dobroj poziciji i da smatra kako je apsolutno vrijeme za investirati.

- Svjedoci smo velikim preslagivanjima na globalnom nivou. Svaki put kad dođe do preslagivanjima na tržištu dođe do potresa. Kao i kod potresa, prvi stradaju oni s najslabijim temeljima. U Hrvatskoj se sigurno ne može pohvaliti velikom konkurentnošću. Temelj toga je prevelika birokracija, tvrdi Pavao Vujnovac, predsjednik uprave Enna grupe.

>>>Kohorst: Hrvatska mora poraditi na pravosuđu, regulativi i ubrzanju nekretninskih transakcija

Na pitanje o budućnosti te grupe, Vujnovac je odgovorio kako je kompanija prošla proces diverzifikacije biznisa, počevši s plinom i energetikom da bi ušla u logistiku.

- Mi sebe definitivno ne vidimo kao retrokompaniju. Mi smo jedna mlada, moderna organizacija i sad radimo na jačanju naše pozicije s energetikom u regiji, Srbiji i Crnoj Gori.

Problem su loše investicije

Vujnovac je dodao da ne vidi preinvestiranost kao problem. Problem su, prema njemu, loše investicije. Na paralelu o širenju Enna grupe i Agrokora, odgovorio je kako Enna uvijek želi iz akvizicija dobiti sinergijski efekt koji će omogućiti računicu da 2 i 2 daju 6, a ne 4, dok je u slučaju Agrokora, ta računica često davala zbroj manji od četiri.

S obzirom na to da je Hrvatska još previše ruralna, Miodrag Borojević, predsjednik uprave Okey grupe, očekuje da će online maloprodaja kaskati nekih 5-10 godina za Zapadom.

>>>Horvat: Rast BDP-a od 5 posto zahtijevao bi nedohvatljivih 55 milijardi kn investicijskog potencijala

Potvrdio je da ima kontakte s bankarima koji su budući de facto vlasnici Agrokora, ali opovrgnuo da njegov svojevremeni odlazak u Italiju i u Okey grupu u Rusiji ima ikakve veze s Agrokorom.

- Biti CEO Agrokora nije uopće na listi mojih želja. To je zaista krvav i težak posao. Iz kontakata s kolegama iz Sberbanke znam da će za konsolidaciju biti potrebno 3-5 godina ako se ostvari optimističan scenarij, ali da je realnije očekivati da proces potraje 5-7 godina.

Nakon njega riječ je dobio Fabris Peruško, predsjednik izvanredne uprave Agrokora, koji je rekao kako očekuje rješenje VTS o nagodbi početkom studenog, te da će nakon toga biti potreban jedan kvartal da se nagodba implementira.

- Nadamo se da će krajem prvog ili početkom drugog Agrokor izaći iz procesa izvanredne uprave i početi funkcionirati kao obična kompanija. Napravili smo financijsko restrukturiranje, trenutno je naš prvi prioritet restrukturiranje biznisa. Imamo ugrubo plan koji se trenutno razrađuje u detalje. Radimo na četiri ključne vertikale, a to su: poboljšanje profitabilnosti, poboljšanje novčanog tijeka, zatim unapređenje u vođenju portfelja i na koncu cjelokupnog MO-a tvrtke, rekao je Peruško i dodao da će se uskoro menadžerskom timu pridružiti pojačanje s iskustvom iz britanskog maloprodajnog diva Tesca.

>>>Vujčić: Problem broj jedan i dalje je uvjerljivo prevelika reguliranost

Budućnost audiovizualnog sadržaja je više nego dobra, smatra Nebojša Taraba koji tvrdi da se s Netflixom i Amazonovom platformom gubi zemljopisna i jezična barijera.

- Što se tiče vitalnosti kreativne industrije, ona je u Hrvatskoj pokazala da može izdržati i najveće nevolje. Kreativna industrija je sudjelovala između 4 i 6 posto u BDP-u. Pokazala se izdržljivijom od čvrstih, tradicionalnih industrija. Audiovizualna industrija, industrijski dizajn je hrvatska tradicija.  Mi smo 20 milijuna kuna kulturnog proizvoda izvezli ugovorom sa HBO i Netflixom, platformom koja je otkupila tri sezone Novina – rekao je Taraba i zaključio kako bi u Hrvatskoj trenutno bilo veoma isplativo ulagati u studijske kapacitete.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

17. travanj 2024 03:21