Aktualno
StoryEditor

Božinović: Informacijski rat postoji otkad postoji konkurencija između država, sustava i politika

28. Studeni 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da priča o hibridnom ratovanju nije došla iz vedrog neba jer takva vrsta djelovanja postoji godinama, dok s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. ratovanje može ispoljavati.

- Što se tiče hibridnog ratovanja, informacijskog ratovanja, specijalnog rata mogu vas uputiti na cijelu bibliografiju koja izlazi na stranim jezicima, u Hrvatskoj nažalost tek u nekoliko članaka i knjiga o čemu se danas intenzivno piše i intenzivno promišlja, rekao je Božinović na konferenciji za novinare održanoj u povodu stupanja na snagu izmijenjenog  Zakona o kaznenom postupku.

>>>FOTO: MUP i HS-Produkt potpisali ugovor o isporuci 1000 jurišnih pušaka

Ministar je poručio da to nisu stvari koje su došle iz vedrog neba jer takva vrsta ratovanja postoji godinama.

- Naravno da ta vrsta djelovanja postoji godinama, naravno da informacijski rat postoji otkad postoji konkurencija između država, sustava i politika, rekao je ministar.

>>>‘Alternativne činjenice’ Trumpove savjetnice rasprodale Orwellovu 1984

Objasnio je da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste.

- Ako pogledate što je danas predmet rasprave, primjerice u američkom Kongresu, vidjet ćete da je to jedan dio tog hibridnog djelovanja i naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga, a jedan način zaštite od hibrinog djelovanja je da se o tome javno govori, rekao je ministar.

>>>Todorić: Specijalni hibridni rat je ozakonjena pljačka Agrokorovih vrijednosti

Božinović je odgovarajući na pitanja novinara rekao da sutra očekuje oslobađajuću presudu u predmetu ‘Prlić i drugi‘ jer Hrvatska nije bila strana u ratu u Bosni i Hercegovini.

Vezano za odluku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji je u utorak većinom glasova vladajućih zaključio da je saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru prestalo s radom 20. studenoga 2017. godine s pravomoćnošću istrage, ministar je rekao da je u tom slučaju Zakon o istražnim povjerenstvima jasan.

- U trenutku kad predmet istražnog povjerenstva postane dio kaznenog postupka, rad povjerenstva se prekida, sve drugo bi značilo da ćemo pregovarati o tome hoćemo li provoditi zakone koje je donio Hrvatski sabor a to sigurno nije doprinos pravnoj sigurnosti zemlje, zaključio je ministar.

04. svibanj 2024 17:01