Aktualno
StoryEditor

Britanci dobili ‘deadline‘ za dogovor o Brexitu

25. Studeni 2017.

Europska unija dala je britanskoj premijerki Theresi May "apsolutni krajnji rok" od deset dana da poboljša njenu ponudu razvoda u Brexitu ili se suoči s neuspjehom u uvjeravanju čelnika EU-a da otvore trgovinske pregovore s Britanijom na summitu u prosincu.

Bez dogovora idućeg mjeseca bit će vrlo malo vremena za spoarzum o trgovinskim aranžmanima prije no što Britanija napusti EU u ožujku 2019. što će stvoriti dodatni pritisak na tvrtke da izbjegnu gubitke i presele ulaganja.

>>>O’Leary: Brexit je najveće ekonomsko samoubojstvo u povijesti

"Moramo vidjeti napredak Ujedinjene Kraljevine u roku od deset dana po svim pitanjima, uključujući Irsku", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u tweetu nakon jednosatnog sastanka s May u Bruxellesu poslije summita EU-a.

Sporazum o granici sa Sjevernom Irskom iznenada je u petak postao složeniji jer izgleda da će vlada u Dublinu pasti.

Tusk je rekao da je još uvijek moguće da će drugih 27 čelnika EU-a na summitu 14. i 15. prosinca zaključiti da je Britanija ostvarila "dovolja napredak" u ispunjavanju tri ključna uvjeta kako bi mogli odobriti otvaranje trgovinskih pregovora u idućoj godini.

Tusk je, međutim, dodao da je to "još uvijek veliki izazov".

‘Tvrda granica‘ u Irskoj

Dužnosnici EU-a očekuju da će ključni trenutrak biti kada se May 4. prosinca vrati na sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i njegovim glavnim pregovaračem Michelom Barnierom.

"Tusk je iznio vremenski okvir s 4. prosincem kao krajnjim rokom da Ujedinjena Kraljevina učini dodatne napore, što bi omogućilo Barnieru da u preporuci kaže da je ostvaren dostatan napredak", rekao je jedan dužnosnik EU-a. "May se složila s tim vremenskim okvirom".

>>>Velika Britanija spremna platiti Brexit do 40 milijardi eura – britanski mediji

"Ujedinjena Kraljevina će trebati dati vjerodostojna jamstva glede izbjegavanja tvrde granice prije 4. prosinca, no još nije jasno kako to može učiniti", dodao je dužnosnik.

Dodatan problem je u Irskoj gdje bi premijer Leo Vardakar, koji je upozorio da će staviti veto ako ne bude većih britanskih poteza u pitanju granice, mogao sazvati prijevremene izbore zbog drugog pitanja.

>>>Brexit: Kad se utvrde uvjeti ‘razvoda’ EU i Velika Britanija ostat će u ambicioznoj vezi

Sjevernoirski saveznici britanske premijerke, zagovornici Brexita o kojima joj ovisi tijesna parlamentarna većina, optužuju Dublin da želi natjerati Sjevernu Irsku, ili cijelu Ujedinjenu Kraljevinu, da ostane u carinskoj uniji s EU-om, što je lišava slobode da uspostavi vlastita trgovinska pravila.

>>>Britanski ministar trgovine: Nećemo pristati na ucjene EU

Dužnosnici EU-a kažu da je najbolji način da se izbjegne "tvrda granica" s Irskom da se regulativa ostavi istom, samo u Sjevernoj Irskoj ili u cijeloj Ujedinjenoj Kraljevini. Britanija je prvu mogućnost odbila jer bi to odvojilo Sjeverne Irsku od ostatka Britanije. Zagovornici Brexita kažu da Britanija ne bi trebala slijediti pravila EU-a.

24. travanj 2024 19:14