Aktualno
StoryEditor

Britansko gospodarstvo palo u travnju

13. Lipanj 2022.
Velika Britanija u recesiji

Aktivnost u britanskom gospodarstvu smanjila se u travnju drugi mjesec zaredom, odražavajući pad u sektoru usluga nakon ukidanja testiranja građana na COVID-19, dok su industriju zakočile inflacija i problemi u nabavnim lancima.

Britanski BDP pao je u travnju za 0,3 posto u odnosu na ožujak kada je smanjen 0,1 posto, izvijestio je u ponedjeljak zavod za statistiku ONS.

Prvi puta od početka prošle godine smanjena je aktivnost u industriji, građevinskom i uslužnom sektoru, za jedan, odnosno 0,4 i 0,3 posto, ističu statističari.

Glavni je razlog pada BDP-a ukidanje testiranja građana na COVID-19, ističe ONS, dok u industriji ističu rast cijena i teškoće u lancu opskrbe. 

- Veliki pad u zdravstvenom sektoru zbog ukidanja programa testiranja i praćenja gurnuo je britansko gospodarstvo u travnju u negativan teritorij - objašnjava direktor za ekonomsku statistiku u ONS-u Darren Morgan.

Aktivnost u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi pala je čak 5,6 posto, navodi ONS.

- Trpjela jer i proizvodnja, a neke su nam kompanije rekle da njihovo poslovanje pritišće rast cijena goriva i energije. Donekle ih je amortizirao rast prodaje automobila, koja se oporavila od znatno slabijeg ožujka no što je uobičajeno - dodao je Morgan.

ONS naglašava da u svim gospodarskim granama primjećuje konkretne naznake utjecaja rekordnih cijena goriva i energije na poslovanje kompanija.

Te naznake navode na zaključak da rast cijena, posebno goriva i energije, utječe na industriju u cjelini, dodaju.

19. travanj 2024 19:49