Aktualno
StoryEditor

Brnabić pozvala na izbjegavanje graničnih arbitraža na ‘balkanski način‘

03. Svibanj 2018.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić pozvala je u četvrtak na brže rješavanje otvorenih graničnih pitanja među državama nastalim na području bivše Jugoslavije kroz obvezujuće međusobne sporazume umjesto arbitražom, ističući kako problemi koji postoje u odnosima između Hrvatske i Slovenije pokazuju da je takvo rješenje bolje i kvalitetnije.

Brnabić je ovo kazala na Jahorini, gdje je kao gost sudjelovala na godišnjoj konferenciji što su je organizirale udruge ekonomista Republike Srpske i Srbije, a istaknula je kako je rješavanje graničnih pitanja jedan od ključnih čimbenika bitnih za stabilnost regije, a time i za privlačenje inozemnih investicija odnosno gospodarskog napretka u cjelini.

- Bez zatvorenog pitanja granica ne možemo imati stabilnu regiju, kazala je Brnabić.

>>>Metelko Zgombić: Slovenija granično pitanje mora rješavati stručno, ne političkim izjavama

Po njezinu sudu bilateralni sporazumi puno su bolji od arbitraže, no uvjet za to su iskrenost i odlučnost. Brnabić je istaknula kako je želja vlasti u Beogradu da što prije postigne sporazum o graničnoj crti sa susjednim državama poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Srbijanska je premijerka kazala kako je spor kojega Hrvatska i Slovenija imaju oko granične crte u Savudrijskoj vali upozorenje o tome kako u praksi izgleda međunarodna arbitraža "na balkanski način" pa je taj primjer, kako je istaknula, dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo izbjegavati primjenu takvog mehanizma te inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država.

Brnabić je kazala i kako Srbija želi učiti na pozitivnim primjerima drugih država okruženja ističući kako je od Hrvatske preuzela važna iskustva, bitna za suzbijanje "sive ekonomije" na sezonskom tržišu rada.

>>>Plenković ocijenio da odnosi sa Slovenijom nisu dramatični

Srbijanska premijerka je pozvala druge države regije da još jednom ozbiljno razmisle o inicijativi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za uspostavu neke vrste carinske unije kojom bi se osiguralo brži protok roba i smanjili nepotrebni troškovi.

Višesatno čekanje na granicama

Istaknula je kako se na jugoistoku Europe danas izdvajaju velika ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture, no sve je to beskorisno ukoliko će pri prijevozu roba čekanja na granicama i dalje trajati satima i danima.

- Jedno s drugim ne ide, kazala je Branabić ističući kako je carinsko povezivanje ono što svima donosi dobrobiti.

>>>Vučić: Volio bih da netko u EU ne uvodi verbalni delikt, arbitrarno osuđuje nečije mišljenje

I član Predsjednštva BiH Dragan Čović istakao je potporu Vučićevoj inicijativi uz konstataciju kako regionalna suradnja ne znači samo energetsko i prometno povezivanje.

- Jedini je put naše približavanje i integriranje kako bi zajednički odgovorili na iskušenja otvorenog tržišta, kazao je Čović.

18. travanj 2024 19:15