Aktualno
StoryEditor

Bruno Šimleša: Za zdravlje je bitno što unosite kroz svoj želudac, srce i um

16. Svibanj 2024.
Mirta Fraisman Čobanov i Bruno Šimleša

O zdravlju se čovjek treba početi brinuti još dok je zdrav! Ističe to sociolog Bruno Šimleša, autor desetak knjiga kojem je posljednja uspješnica (P)ostati zdrav – Kako da srce i um postanu tvornica lijekova.

Uoči konferencije Umijeće vođenja: BodyBrain Leadership koja će se u hotelu International u Zagrebu održati u četvrtak 23. svibnja 2024. godine, gostovao je u podcastu Kako voditi sebe i druge. Pritom je istaknuo kako su ga volonterski posjeti onkološkim odjelima hrvatskih bolnica natjerali na drugačiju perspektivu o zdravlju. Oboljeli na tim odjelima, naime, ne žaluju nad loše odrađenim prezentacijama i propuštenim promaknućima na poslu. Žaluju nad time što nisu slijedili svoje snove. Zato će na konferenciji održati predavanje U zdravom duhu zdravo tijelo u čijem se nazivu poigrao s redoslijedom riječi slavne latinske poslovice.

image

Bruno Šimleša

foto

- Za zdravlje je bitno sve što spada u paradigmu zdravog života: uredno spavati, zdravo jesti, redovito vježbati, ne piti i ne puštiti, ali je bitno i ne pušiti životne fore. Važni su i dobri međuljudski odnosi te reguliranje razine stresa. Neke stvari jačaju naš imunitet, a neke ga oslabljuju. Za moje je zdravlje jednako važno da imam dobar brak kao i da redovito vježbam. Trebam redovito vježbati svoje srce i svoje tijelo - rekao je Šimleša.

Dodao je da ljudi ne smiju zanemariti odnose s ljudima zbog fiksacije na zdravu prehranu.

- Bitno je što unosiš kroz svoj želudac, ali i kroz svoje srce i svoj um. Jesam za zdravu prehranu, ali i za zdrave misli, osjećaje i odnose. Umjesto da jelo kuham dva sata, radije ću pripremiti nešto za 45 minuta, a sat i 15 minuta provesti uz dragu osobu - pojašnjava Šimleša.

Na naše zdravlje negativno se odražavaju negativne misli, negativni odnosi i neizražene emocije.

- Neizražene emocije su štetne! Nije problem ljutnja, nego gutanje ljutnje godinama! Muškarci s izražavanjem emocija imaju više problema od žena. Nama od malena govore da emocije nisu dobre. Govore nam da ne plačemo. Nije problem u plakanju. Plakanje je izražavanje tuge, a tuga je jedna od temeljnih emocija. Ako negiraš tugu, negiraš emocije kao takve. Nema društveno neprihvatljivih emocija! Muškarac može biti tužan, a žena ljuta. Sve emocije su ljudske. Trebamo birati kako, kad i kome ih izraziti, a ne se pitati treba li ih izraziti. Svaku emociju treba izraziti! Tu se možemo ugledati na djecu od tri, četiri godine - savjetovao je Šimleša kroz razgovor s Mirtom Fraisman Čobanov, direktoricom Partus Akademije, trenericom leadershipa i organizatoricom konferencije BodyBrain Leadership.

image

Mirta Fraisman Čobanov

foto

O utjecaju zdravlja na kvalitetu osobnog i poslovnog života na konferenciji će govoriti i akademkinja Vida Demarin, specijalistica neuropsihijatrije, psihijatrica Maja Bajs Janović i specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije Branimira Pašalić.

Svoja će iskustva iz poslovne perspektive s okupljenima podijeliti predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić, menadžerica Razvoja ljudskih resursa tvrtke dm – drogerie markt Hrvatska Nataša Odak i vlasnik tvrtke Motus Melior Goran Marković.

Konferencija je namijenjena direktorima, poduzetnicima, menadžerima, stručnjacima za ljudske potencijale, liječnicima te zaposlenicima koji žele unaprijediti svoju karijeru i kvalitetu života.

Ulaznice za konferenciju možete nabaviti putem poveznice.

26. srpanj 2024 15:53