Aktualno
StoryEditor

Burilović: HGK će biti prva potpuno digitalizirana institucija

25. Siječanj 2018.

U sljedeće četiri godine Hrvatska gospodarska komora ima zacrtana tri cilja: veću internacionalizaciju poslovanja kroz nova predstavništva u svijetu, reformu obrazovnog sustava kroz uvođenje dualno-strukovnog obrazovanja te digitalizaciju svih svojih usluga. Najavio je to Luka Burilović, novi/stari predsjednik HGK-a kojem je u četvrtak 90 posto članova Skupštine izglasalo produljenje mandata za iduće četiri godine.  

 

HGK bit će prva institucija s potpuno digitaliziranim uslugama, kako naši gospodarstvenici ne bi morali šetati ‘od šaltera do šaltera‘, a želim da se za tim trendom povedu i druge institucije – najavio je Burilović.

– Kada sam došao na ovu poziciju prije četiri godine, HGK je najblaže rečeno, bila u lošem stanju. Komora je u međuvremenu vratila svoj ugled, postala je istinski servis gospodarstvu, a članovi Skupštine, koji su najeminentniji predstavnici gospodarstva, povjerenjem kojeg su mi ukazali, potvrdili su da smo na dobrom putu. Ova institucija vratila se na mjesto koje joj pripada i čeka ju svjetla budućnost. Obećavam da ćemo i dalje raditi transparentno na jačanju ugleda Komore i provođenju usluga kako bi bili još kvalitetniji servis gospodarstvu. HGK bit će prva institucija s potpuno digitaliziranim uslugama, kako naši gospodarstvenici ne bi morali šetati ‘od šaltera do šaltera‘, a želim da se za tim trendom povedu i druge institucije – najavio je vidno dobro raspoložen Burilović.

>>> FOTO: Luka Burilović izabran za novog/starog predsjednika HGK

U izboru za čelnog čovjeka HGK sudjelovalo je tri kandidata, svaki od njih imao je tri minute za predstavljanje sebe i svog programa, u čemu je Burilović bio daleko najuvjerljiviji. Marin Lovrović predstavio se kao poznati jedriličar i vrhunski sportaš, ujedno poduzetnik koji je dugo godina živio u inozemstvu, što smatra svojom najvećom prednosti. Vlasnik je tvrtke Consmar koja se bavi izvođenjem elektro instalacija na brodovima i kopnu u cijelom svijetu.

– Imam iste ideje kao i Burilović, ali smatram da moramo biti još više otvoreni prema inozemstvu i još agresivniji prema Vladi i Bruxellesu – izjavio je u svom govoru Lovrović, istaknuvši podređeni položaj pomorske industrije i brodogradnje te upitnu korist Hrvatske od izgradnje Pelješkog mosta.

[caption id="attachment_318045" align="aligncenter" width="750"] Luka Burilović, Marin Lovrović, Davor Poljak, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Drugi protukandidat, Darko Poljak svoje je tri minute ‘potrošio‘ na opća mjesta (viziju i misiju HGK te predstavljanje životopisa) no radi se o osobi koja je dugo vremena provela na rukovodećim pozicijama. Bio je predsjednik Uprave tvrtke Končar Električne lokomotive, direktor HŽ-ove tvrtke Proizvodnja regeneracija, a danas radi kao voditelj projekata u Vodoopskrbi i odvodnji tvrtke Zagrebački holding.

Rezultati izbora za čelnog čovjeka HGK bili su očekivani, bilo je samo pitanje s koliko će glasova Burilović potvrditi svoj mandat na tajnom glasovanju. Od 90 članova Skupštine, njih 80 je glasalo za njega. Lovrović je dobio sedam glasova, a Poljak dva, dok je jedan glasački listić proglašen nevažećim.

 

25. svibanj 2024 21:39