Aktualno
StoryEditor

Burze pale, bankarski sektor pod pritiskom

13. Ožujak 2023.
Dionicefoto Shutterstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, premda su američke vlasti najavile mjere podrške financijskom sustavu nakon kolapsa SVB banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,63 posto, na 7.698 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,59 posto, na 15.338 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 7.168 bodova.

Najviše su jutros pale cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku 1,1 posto, jer se ulagači plaše posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, ali i negativnog utjecaja agresivnog povećanja kamata središnjih banaka na bilance poslovnih banaka.

Kako se inflacija u eurozoni i dalje kreće na visokim razinama, očekuje se da će Europska središnja banka ovoga tjedna povećati ključne kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Većina azijskih burzi porasla

A na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 1,4 posto, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,6 i 1,9 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Hong Kongu, što se uglavnom zahvaljuje rastu tehnološkog sektora za otprilike 4 posto.

Indeksi šangajske burze također su porasli jer je ulagače ohrabrila odluka Pekinga da neće mijenjati čelne ljude u središnjoj banci i ministarstvu financija, što jamči kontinuitet dosadašnje monetarne i fiskalne politike.

Fed najavio mjere pomoći bankama

Podršku tržištima pruža rast američkih terminskih indeksa za više od 1,5 posto, što upućuje na to da bi u ponedjeljak burzovni indeksi na Wall Streetu mogli nadoknaditi dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su potonuli više od 4 posto.

Ulagače su ohrabrile mjere koje je američka središnja banka najavila kako bi stabilizirala bankarski sustav, nakon što je u petak propala banka Silicon Valley (SVB), a u nedjelju Signature Bank.

Fed je najavio da će klijenti SVB-a u ponedjeljak moći podići svoje depozite i da nema razloga za strah od gubitka novca.

Središnja banka najavila je i novi program kratkoročnog financiranja koji bi trebao pomoći bankama ako se nađu u financijskim problemima.

Na taj način Fed nastoji vratiti povjerenje ulagača i građana u bankarski sustav jer je propast SVB-a, što je najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine, narušio povjerenje u sustav.

I prije tog kolapsa, bankarski je sektor bio pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata Feda dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

Fed usporava tempo povećanja kamata?

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

No, nakon propasti SVB-a, mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca kako bi pričekao da se bankarski sustav stabilizira, a povjerenje vrati.

„Nakon ovog šoka u bankarskom sustavu, mi više ne očekujemo da će Fed povećati kamate u ožujku. No, nismo promijenili naša očekivanja da će Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova u svibnju, lipnju i srpnju i sada očekujemo da će konačna kamata biti u rasponu između 5,25 i 5,50 posto”, pišu analitičari Goldman Sachsa u osvrtu na situaciju na tržištu.

Crobexi prate pad europskih burzovnih indeksa

Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobexi pali, pa tako prate pad europskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom zbog zabrinutosti ulagača u vezi bankarskog sustava.

Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 0,61 posto, na 2.257 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,54 posto, na 1.290 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 465 tisuća eura, otprilike 300 tisuća manje nego u petak u ovo doba.

Najveći promet, 120 tisuća eura, ostvaren je dionicom Turisthotela, kojoj je cijena porasla 1,7 posto, na 600 eura.

U petak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije.

S prometom od oko 88 tisuća eura slijedi dionica Spana, kojoj je cijena pala 1,6 posto, na 48,30 eura.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od oko, pri čemu je pojeftinila 2,1 posto, na 55 eura.

S prometom od oko 30 tisuća eura slijedi dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena pala 0,4 posto, na 12 eura.

Jutrošnjim padom Crobexi prate europske burzovne indekse. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 10,30 sati u minusu oko 2 posto.

Pritom su najviše pale cijene dionica u europskom bankarskom sektoru, u prosjeku više od 4 posto, jer se ulagači plaše posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, ali i negativnog utjecaja agresivnog povećanja kamata središnjih banaka na bilance poslovnih banaka.

Kako se inflacija u eurozoni i dalje kreće na visokim razinama, očekuje se da će Europska središnja banka ovoga tjedna povećati ključne kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

25. travanj 2024 15:24