Aktualno
StoryEditor

Cappelli: Nadamo se da će Zakon o pružanju usluga u turizmu biti izglasan do Nove godine

24. Studeni 2017.

Središnji panel pod nazivom ‘Politički sat‘ na kojemu su sudjelovali Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice i Zdravko Zrinušić, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave, obilježio je drugi dan u sklopu 20. Kongresa Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Na upit koja je hrvatska strategija razvoja turizma te planira li nove reforme, ministar Capelli rekao je da je hrvatsku strategiju turizma odredio dokument iz 2014. godine, koji će biti na snazi do 2020. godine.

- Idemo u smjeru preciznijih podataka koji u odnosu na ovo što se sad događa, u smislu ponude, političkih kretanja, diktiraju promjene na turističkom tržištu. Imali smo na prvom čitanju Zakon o pružanju usluga u turizmu koji je prošao, bit će sad na Vladi i nadam se da ćemo ga do Nove godine izglasati. Zakon je to kojim prvi puta u povijesti Hrvatske prolazi paket koji znači da će se i djelatnici u turizmu, ali i zdravstvene ustanove, specijalne bolnice i poliklinike moći baviti turističkim paketima poput pružanja usluga, registriranja trgovačkog društva, objasnio je Cappelli.

>>>Dalić predočila crni scenarij – Da je Agrokor otišao u stečaj ekonomija i turizam ne bi dobro prošli

Što se tiče Zakona o turističkom zemljištu,Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, rekao je da je tek u fazi donošenja i da su po pitanju kampova uočene manjkavosti u starom zakonu.

- Novim zakonom utvrdili smo koje su to manjkavosti. Problem je kod kampova da su neutvrđeni suvlasnički odnosi između RH i društvenih poduzeća koje su ušle u pretvorbu. One su uzete sada u idealnom omjeru, 50-50% vlasnici Republika Hrvatska, odnosno trgovačka društva, što u mnogome ne odgovara stvarnom stanju na terenu, rekao je Boban.

O načinima na koje će još Hrvatska turistička zajednica predstavljati Hrvatsku u svijetu, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknuo je da su ovaj tjedan usvojili godišnji plan rada za sljedeću godinu kroz strategiju razvoja turizma i strateški marketinški plan, koji zapravo determiniraju tri ključna marketinška cilja: jačanje brenda, produženje posezone i povećanje turističke potrošnje.

-Hrvatska je danas pozicionirana kao jedna prepoznatljiva kvalitetna turistička zemlja, istaknuo je Staničić.

>>>Ronald Korotaj na Kongresu hotelijera: Turizam je ‘mlado tele koje može dati još puno mlijeka’

Do Božića paket mjera za pronalazak radne snage u turizmu

Što se tiče problema nedostatka sezonskih radnika, Cappelli je rekao da Vlada na tome radi, da imaju kratkoročne i dugoročne mjere, no da to nije samo problem Vlade, nego i problem svih dionika u turizmu.

- Sezone postaju duže, i na taj način smo i mi pristupili zajedno sa svim dionicima i mi ćemo u sljedećih mjesec do dva dati jednu kratkoročnu mjeru na razini Vlade, što se tiče kvota i sličnih uvoza radne snage. S druge strane, radimo na dugoročnim projektima, a to su centri kompetencija za koje su već europska sredstva osigurana, u prvoj fazi preko 30 milijuna eura. Računamo da će pet do sedam takvih centara biti u Hrvatskoj, rekao je Cappelli.

Dalić je dodala da razmatraju taj problem adresirati s više mjera odjednom, koje bi onda s različitih strana smanjile i umanjile problem nedostatka radne snage te s druge strane nedovoljno kvalitetne radne snage, istaknuvši da bi do Božića mogao biti donesen paket mjera za pronalazak radne snage u turizmu.

28. travanj 2024 14:07