Aktualno
StoryEditor

Capra domestica: Svi su zainteresirani za kozje meso i mlijeko osim radnika

23. Listopad 2017.

Lani je u Hrvatskoj proizvedeno 1830 tona kozjeg mesa, dvostruko više nego 2015. Pritom je i broj grla porastao za 30 posto, odnosno na 64 tisuća, a mlijeka na deset milijuna litara, što je 60 posto više nego lani.

Najveći uzgajivač koza i proizvođač kozjeg mlijeka u Hrvatskoj Capra domestica upravo ulaže pet milijuna eura u povećanje uzgoja.

Najveći je uzgajivač koza i proizvođač kozjeg mlijeka u Hrvatskoj Capra domestica, tvrtka iz Sitnoga Donjega pokraj Šibenika, koja ih ima 805. U vlasništvu je poznatoga stomatologa Hrvoja Peze i Mladena Sarajlića koji privode kraju prvu fazu investicije uzgoja koza zatvarajući njome tehnološki proces prehrane i uzgoja tih životinja. Ukupna je planirana vrijednost investicije pet milijuna eura. Sastoji se od pet faza, a u ovoj žele stvoriti sljediv i vrhunski genski materijal jer je u Hrvatskoj, kažu u tvrtki, genetika loša zbog desetljećima zapostavljene proizvodnje te nema dovoljno znanja o vrijednosti kozjeg mlijeka kao namirnice i lijeka. Uz pomoć ministarstva Tomislava Tolušića rade i na novim idejama izvan Hrvatske.

>>> H.U.P. upozorava: Velike tvrtke mogle bi proglasiti predstečaj i tražiti otpis dugova prema OPG-ovima

– Očekivali smo da rješenje možemo naći u Hrvatskoj, no, nažalost, pokazalo se je da to nije bilo ispravno. Sada zatvaramo ulaganja u infrastrukturu koja obuhvaćaju tvrde štalske objekte, energetsku neovisnost i upravljanje nusproduktima uzgoja, tj. gnojiva, te u najmodernije izmuzište koje zadovoljava tehnološke i etičke norme u odnosu prema životinjama – kaže jedan od suvlasnika Mladen Sarajlić. Naglašava da njihove životinje dobivaju samo prirodnu hranu, sijeno s područja Dalmacije i Like, te slavonsko žito bez GMO-a. Najveći im je problem radna snaga jer iako nude posao, malo je zainteresiranih, a zbog zakonskih zapreka ne mogu uvoziti radnike. Iako su najveći uzgajivač koza u Hrvatskoj, Sarajlić veli da im je plan prije svega razvijati kvalitetu, ne toliko kvantitetu, i usmjeravati proizvodnju ne samo u mljekarstvo nego i u uporabu mlijeka u medicini.

>>> U 2016. pala proizvodnja kravljeg, a porasla ovčjeg i kozjeg mlijeka

– Velika nam je želja da nakon zatvaranja poglavlja genetike svojih životinja proširimo ideju na lokalnu zajednicu i mala obiteljska gospodarstva u svojoj okolini koja bi s nama stvorila novu, uzbudljivu priču pozicioniranja Šibensko-kninske županije i Hrvatske na svjetski zemljovid zemalja proizvođača te zdravstveno iznimne i deficitne namirnice – kaže Sarajlić.

Projekt ‘Capra domestica – domaća koza‘ intenzivnije je počeo prije tri godine. Kozje mlijeko tvrtka zasad plasira domaćim siranama koje ga upotrebljavaju kao sirovinu za svoje proizvode.

25. travanj 2024 01:05