Aktualno
StoryEditor

‘Četiri zvonika‘: Rapskoj plovidbi predan novi trajekt vrijedan oko 7,8 milijuna eura, kuma Kolinda

16. Veljača 2018.

U brodogradilištu tvrtke Dalmont u Kraljevici u petak je Rapskoj plovidbi predan novi trajekt vrijedan oko 7,8 milijuna eura, a kuma broda je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja mu je  nadjenula ime ‘Četiri zvonika‘.

Trajekt ‘Četiri zvonika‘ naziv je dobio po četiri zvonika smještena u staroj rapskoj gradskoj jezgri. Povezivat će Mišnjak na Rabu i Stinicu, na liniji za koju je Rapska plovidba dobila desetogodišnju koncesiju.

>>>Dalmont porinuo prvi brod, trajekt za Rapsku plovidbu

Trajekt može prevesti oko 600 putnika i 100 vozila. Ima 7 ili 8 članova posade. Novac za njegovu izgradnju osiguran je iz vlastitih sredstava Rapske plovidbe, te zajmova HBOR-a i poslovnih banaka. Projektirao ga je riječki Navis consult.

Uz liniju Stinica - Mišnjak, Rapska plovidba održava i međužupanijsku liniju Rab - Lun (na Pagu), koja je manje rentabilna, pa ju financijski podupiru dvije pripadajuće županije.

Grabar-Kitarović opstanak brodogradnje smatra prioritetom ekonomske politike

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je još prije nekoliko godina malo tko vjerovao u budućnost hrvatske brodogradnje, no da smo se uz preustroj, uz pomoć Vlade i vrijedan rad svih radnika uspjeli izdići. Naglasila je da se hrvatska brodogradnja prilagodila i da je spremna prilagođavati se potrebama naručitelja.

Ocijenila je da je brodogradnja jedan od zamašnjaka razvoja, da je izvozno orijentirana te da ostvaruje izvoz od 500 do 700 milijuna dolara na godinu i pridonosi uravnoteženju vanjskotrgovinske i platne bilance države. Naglasila je da je hrvatska brodogradnja deseta u svijetu i treća u Europi. Po njenim riječima, u knjizi narudžbi hrvatskih brodogradilišta sada ima 39 plovnih objekata, ukupno vrijednih 1,84 milijarde dolara, od kojih je 96 posto namijenjeno izvozu.

>>>Dok Uljanik tone u stečaj, Uljanik plovidba u 2017. povećala prihode za 10 posto

Predsjednica je kazala da je te podatke istaknula kako bi naglasila važnost osiguranja konkurentnosti i održivosti brodograđevne djelatnosti.

- Držim to jednim od prioriteta hrvatske ekonomske politike i trajnom obvezom hrvatske Vlade i sviju nas, kazala je i nastavila da "ni danas, gotovo pet godina nakon privatizacije velikih brodogradilišta, za čije poslovanje velika odgovornost počiva na novim vlasnicima i upravama, država nije u cijelosti slobodna od odgovornosti za ovaj sektor."

Dodala je da je Vlada dužna i dalje pažljivo pratiti procese restrukturiranja i djelovati kada je potrebno.

>>>GSV: Svi dionici restrukturiranja moraju omogućiti razvoj Uljanika i očuvanje radnih mjesta

Predsjednica je navela i podatke po kojima je lani u Hrvatskoj isporučeno 10 brodova, što je ispod kapaciteta, budući da se u najboljim godinama isporučivalo i do 20. Naglasila je da će se važnost brodarstva povećavati, da Hrvatska u tome može imati važnu ulogu te da uspjeh svakog posla ovisi u velikoj mjeri o kvaliteti i stručnosti. Dodala je da stručne ljude moramo znati zadržati u Hrvatskoj te da ćemo samo tako ostvariti uspjeh ove djelatnosti kao i cjelokupnog gospodarstva, koje sve teže trpi posljedice iseljavanja.

Predsjednica je spomenula i da je Dalmont nastavio brodograđevnu djelatnost u Kraljevici, da je u njemu zaposleno 155 ljudi, a radi još 50-ak kooperanata, te je Rapskoj plovidbi čestitala 55. godinu postojanja.

Butković: Koncesije domaćim brodarima 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da kraljevičko brodogradilište ide pravim putem, da mu je Vlada produljila koncesiju te da će vlasnik u dvije faze do 2029. uložiti 130 milijuna kuna.

Naglasio je da se za održavanje linijskog obalnog prometa na godinu izdvaja 310 milijuna kuna te da je  završen natječaj za koncesioniranje 40 linija. Sve te linije dobili su domaći brodari, iako je natječaj bio međunarodni, rekao je naglasivši da je to uspjeh hrvatskih brodara, pomorskog sustava, kao i hrvatskih brodograditelja.

>>>Povijesni rekordi: Jadrolinija dočekala 12-milijuntog, a Gradska luka Split 5-milijuntog putnika

Butković od Uprave Jadrolinije očekuje raspisivanje natječaja i pokretanje izgradnje novih brodova, koji se, kako je rekao, mogu izgraditi u Hrvatskoj.

U vezi s izgradnjom lučke infrastrukture naglasio je da je donijeta odluka o ulaganju od 7 milijuna kuna za trajektnu rampu u trajektnom pristaništu Mišnjaku na Rabu te da će to olakšati rad Rapske plovidbe. Dodao je da je započela i investicija u trajektnom pristaništu u Stinici.

24. travanj 2024 22:51