Aktualno
StoryEditor

Cijena zlata pala na svjetskim tržištma, je li vrijeme nesigurnosti iza nas?

26. Veljača 2017.

Proteklih mjeseci analitičari su očekivali pad dionica na svjetskim tržištima nakon što je Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima što se na kraju nije ostvarilo. Upravo suprotno, dionice su nastavile rasti, a SP500 indeks je na najvišoj razini u povijesti. Analitičari očekuju porast kamatnih stopa najvećih svjetskih centralnih banaka što će signalizirati završetak krize koja traje već 9 godina. Prema tome u narednim godinama za očekivati je gospodarski rast što će rezultirati optimizmom na financijskim tržištima i u konačnici rastom cijena dionica.

Na svjetskim tržištima bilježimo i porast cijene nafte dok je cijena zlata pala iz čega možemo iščitati da je vrijeme nesigurnosti iza nas.

>>>Izbor Trumpa ‘točka preokreta’ u prošlogodišnjoj trgovini zlatom

Na svjetskoj robnoj burzi u Chicagu cijene žitarica blago padaju. Sojino zrno je pala 10 usd/mt, sojina sačma 5 usd/mt. Prema mišljenju mnogih, zbog produženog vikenda u SAD-u ( Washingtonov rođendan) cijene su „kliznule“ zbog investitora i fondova koji ne žele preuzeti rizik što će se desiti u narednih par dana stoga često prodaju futures-e.

Ogromni usjevi soje u Brazilu također su razlog za pad cijene čemu u prilog idu i povoljne vremenske prilike za početak žetve u Brazilu i Argentini.

Objavljeni su podaci od strane USDA za dugoročne projekcije uvoza/izvoza koje su vrlo zanimljive. Izvoz kukuruza je povećan za 7 milijuna tona za 2026/2027 u odnosu na 2015/2016 godinu i iznosi 55,5 mt. Najveće povećanje u izvozu bilježi Argentina i to za 10 milijuna mt dok se za Brazil predviđa porast za čak 21 milijun mt do 2026/2027 godine.

Ukupan svjetski uvoz kukuruza iznositi će čak 167 milijuna mt što je povećanje za čak 47 milijuna mt dok će najveći porast bilježiti Egipat, Iran, Kina, Meksiko i Supsaharska Afrika.

Na tržištu ribljeg brašna na snazi je zabrana ulova zbog mladih riba. No na tržištu svakako nije dosadno kada MSI Ceres govori o ogromnim količinama prodanim u Kinu. Govori se o brojci od 170 000 mt prodaje za narednu sezonu. Istovremeno peruanski i čileansko riblje brašno nije cjenovno konkurentno na EU tržištu.

Cijene ribljeg brašna su također pale zbog očekivane kvote od 2,5 milijuna mt ulova ribe tj.580 000 mt ribljeg brašna. No cijelu situacije može preokrenuti samo Kina ako se odluči za ugovaranje novih količine prije početka same sezone.

19. travanj 2024 01:47