Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte pale prema 74 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

08. Kolovoz 2018.

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 74 dolara nakon objave kineskih podataka o uvozu koji su potvrdili kontinuirano usporavanje potražnje za naftom.

>>>Kineski izvoz raste unatoč američkim carinama, SAD priprema listu novih carina

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 67 centi nižoj cijeni, od 68,50 dolara.

Jučer je cijene nafte podiglo opetovano američko uvođenje sankcija Iranu, koje je potpirilo bojazni od manjka u opskrbi. Sankcije na uvoz iranske nafte trebale bi biti uvedene u studenom ove godine.

Danas su se trgovci okrenuli kineskim trgovinskim podacima, koji su pokazali blagi rast uvoza sirove nafte u srpnju nakon pada u prethodna dva mjeseca ali je i dalje među najnižima u ovoj godini, i to zbog manje potražnje neovisnih rafinerija.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu a u srpnju je uvezla 36,02 milijuna tona nafte, odnosno 8,48 milijuna barela dnevno. U lanjskom srpnju uvezla je 8,18 milijuna barela dnevno a u ovogodišnjem lipnju 8,36 milijuna barela, pokazuju službeni podaci carinske uprave.

"Slabiji podaci kineskog uvoza pritišću cijene... Kočnica je u prvom redu bila prigušena potražnja manjih neovisnih rafinerija, koje muku muče s nižim maržama povezanim s državnim poreznim intervencijama i višim cijenama nafte", tumače u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

>>>Njemačka će zbog Kine pojačati nadzor nad stranim investicijama u obranu

Singapurska brokerska kuća Phillip Futures ističe i eskalaciju trgovinskog spora između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koja po njegovim riječima "izaziva nervozu među investitorima zbog izglednog usporavanja rasta globalne potražnje za naftom".

Potporu cijenama pružilo je pak jučerašnje opetovano američko uvođenje sankcija Iranu, koje su u početnoj fazi fokusirane na iransku kupnju dolara, valuti plaćanja u trgovini naftom. Meta su također metali, ugljen, industrijski softver i automobilski sektor.

Od studenoga Washington će ciljati i na iranski naftni sektor. Iran je treći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

"Smatramo da je vrlo malo vjerojatno da će američki kabinet uspjeti u nastojanjima da u potpunosti blokira iranski izvoz", naveli su u srijedu analitičari banke MUFG.

Iranski će se izvoz po njihovoj procjeni do studenoga vjerojatno smanjiti za najviše milijun barela dnevno, što bi ipak bilo dovoljno da cijena barela na londonskom tržištu poraste na 85 dolara ukoliko naftna tržišta nafte pogode i poremećaji u drugim izvoznicama, poput Libije ili Venezuele.

Cijene je danas poduprlo i jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu za šest milijuna barela.

>>>Cijene nafte nabujale do 77 dolara

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 72,58 dolara, te je porasla 31 cent u odnosu na prethodni radni dan.

05. listopad 2022 23:52