Aktualno
StoryEditor

Cijene nafte učvrstile se iznad 55 dolara zbog Libije i Sirije

10. Travanj 2017.

Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak rasti na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, poduprte isključivanjem najvećeg naftnog polja u Libiji, kao i zbog povećane napetosti nakon raketa koje je krajem prošloga tjedna SAD ispalio na sirijsku zračnu luku.

>>>Hoće li Libija ugroziti OPEC-ov dogovor o smanjenju proizvodnje nafte?

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,66 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 33 centa višoj cijeni, 52,57 dolara.

Razlozi povećanja cijene nafte

Libijsko naftno polje Šarara zatvoreno je u nedjelju nakon što je oružana grupa blokirala plinovod koji ga povezuje s naftnim terminalom. Početkom travnja je to polje započelo s proizvodnjom, nakon sedmodnevnog prekida, no sada je ponovno zatvoreno.

 Ova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) crpi tek dio svojih proizvodnih kapaciteta zbog sukoba i nemira nakon građanskog rata 2011. godine.

- Veliki i neplanirani zastoji u proizvodnji daju potporu cijenama nafte, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Cijene se također penju i zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku, na kojem se crpi više od četvrtine svjetske proizvodnje nafte. Cijene sirove nafte porasle su u petak nakon što su Sjedinjene Države ispalile rakete na zračnu luku sirijske vlade. Cijene također podupire sporazum o smanjenju proizvodnje koje predvode članice OPEC. One su se krajem prošle godine dogovorile da će proizvodnju nafte smanjiti za 1,8 milijuna barela dnevno u prvih šest mjeseci 2017.  Članice, poput Libije i Nigerije, oslobođene su sudjelovanja u tom smanjenju. Prošlotjedni rast cijena nastao je zbog „relativno visokog OPEC-ovog pridržavanja dogovorenih rezova i širokog uvjerenja da će se smanjenje proizvodnje produljiti i na drugo polugodište, kao i geopolitičkih kretanja”, objavio je Tamas Varga iz PVM-a.

No, rast cijena cijelo vrijeme ograničava povećanje proizvodnje u SAD-u zbog viših cijena nafte nakon dogovora OPEC-a.

Američke kompanije povećale su prošloga tjedna broj bušotinskih postrojenja već 12. tjedan zaredom, objavila je u petak tvrtka za usluge u energetici Baker Hughes, dok energetske tvrtke nastavljaju ulagati u novu proizvodnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 52,91 dolar, te bila za 1,09 dolara veća u odnosu na prethodni dan trgovanja.

15. svibanj 2024 15:15