Aktualno
StoryEditor

Čile prva nacija u Americi koja zakonom zabranjuje korištenje plastičnih vrećica na obali

23. Rujan 2017.

Predsjednica Čilea, Michelle Bachelet, novim prijedlogom zakona najavila je kako će Čile postati jedina zemlja u Americi koja će zabraniti korištenje plastičnih vrećica u obalnim gradovima, prenosi BioBioChile.

Prilikom najave zakona tijekom 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku rekla je da će ovaj zakon omogućiti građanima da daju svoj doprinos za zaštitu oceana.

>>>Pametni telefoni negativno utječu na okoliš

Ovakva mjera je od vitalne važnosti za morske vrste zbog prisutnosti plastike u moru. Prema podacima čileanskog Ministarstva za zaštitu okoliša, 90 posto morskih ptica u želucu ima određenu vrstu plastike, što poziva na regulaciju tog problema, a studija predviđa i da će do 2050. godine u moru biti više plastike nego ribe.

Čileanski ministar zaštite okoliša, Marcelo Men, podsjetio je na to da su u 60 gradova već poduzete adekvatne mjere, te da će prijedlog zakona u listopadu biti poslan kongresu na odobrenje.

>>>Švicarci na referendumu odlučuju o zamjeni nuklearne energije obnovljivom koja ‘nagrđuje’ okoliš

- Zabrana je od temeljne važnosti kako bi se zaštitili oceani i njihova bioraznolikost. Ona također obuhvaća pitanje upravljanja otopadom s kojim se moramo pozabaviti u što kraćem roku, jer će posljedice izložiti riziku očuvanje tih vrsta, objasnio je Mena.

26. travanj 2024 02:34