Aktualno
StoryEditor

Čista dobit Applea 8,7 milijardi dolara, cijena dionice rekordna

02. Kolovoz 2017.

Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 45,4 milijarde dolara, 7,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice tog tehnološkog diva dosegnula je najvišu razinu u povijesti.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju 8,7 milijardi dolara, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

>>>Apple nagomilao 250 milijardi dolara gotovine, više od zajedničkih deviznih rezervi Kanade i UK

Rast prihoda zahvaljuje se, među ostalim, rastu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda iPhonea za 1,6 posto na godišnjoj razini, na 41,03 milijuna uređaja.

Pritom su prihodi od prodaje tog pametnog telefona porasli za 3 posto, na 24,8 milijardi dolara.

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 22 posto na godišnjoj razini, na 7,3 milijarde dolara.

>>>Danska obnovljiva energija privukla novu investiciju Applea od 810 milijuna eura

Apple je, također, izvijestio kako je prodaja iPada porasla za 28 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su prihodi od prodaje tog tablet računala porasli za 2 posto, 4,9 milijardi dolara.

Pad prodaje u Velikoj Kini

S druge strane, pali su prihodi kompanije od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.

Prihodi s tog tržišta pali su u proteklom tromjesečju za 9,5 posto, na 8 milijardi dolara. To je, ipak, manji pad u odnosu na prethodni kvartal kada su prihodi pali za 14 posto na godišnjoj razini.

>>>Apple ne zaboravlja: Investirali 200 milijuna dolara u dobavljača stakla prvog iPhone-a

Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je velike konkurencije jeftinijih pametnih telefona proizvođača iz te regije.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea u utorak je u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla oko 6 posto, na rekordnih 159 dolara. Stoga je tržišna kapitalizacija najvrjednije svjetske kompanije premašila 830 milijardi dolara.

19. travanj 2024 16:48