Aktualno
StoryEditor

Coradia iLint - vlak koji pokreće vodik

18. Rujan 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=O3bUE9uHkqM[/embed]

Novi vlak Coradia iLint francuske tvrtke Alstom od sada vozi po njemačkim prugama. Za razliku od ostalih vlakova koji koriste dizel, ovaj vlak pokreće struja koja nastaje oksidacijom vodika u gorivnim člancima.

>>>Stručnjaci s Ruđera razvili metodu za povećanje efikasnosti pohrane vodika

Tehnički je iLint zasnovan na svom "starijem bratu" na dizel, ali on na krovu ima spremnike za vodik i gorivne članke, piše Deutsche Welle. U tim gorivnim člancima se vodik izravno pretvara u električnu energiju koja pogoni dva elektromotora. Umjesto ugljičnog dioksida, čađe i mikročestica ispušni plin je samo vodena para. U dvije teške baterije se uz to pohranjuje i električna energija koja nastaje kočenjem, kao i višak električne energije iz vodikovih gorivnih članaka. Još jedna važna pozitivna novina je da ovaj vlak puno tiši.

Korištenje vodika kao pogonskog goriva uz pomoć gorivnog članka stručnjaci smatraju idealnim pogonom u odnosu na zaštitu klime. No udruge za zaštitu okoliša ipak upozoravaju na potrošnju energije pri proizvodnji vodika kojeg nema samog u prirodi, nego ga se dobiva iz vode uz veliku potrošnju energije koja nije uvijek iz obnovljivih izvora.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 15:41