Aktualno
StoryEditor

Ćorić: Sustav obrane od poplava u Karlovačkoj županiji ulazi na popis strateških projekata RH

20. Rujan 2017.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obišao je u srijedu navečer Karlovac, kojemu je ovih dana prijetila Kupa, te je rekao kako sustav obrane od poplava, vrijedan 670 milijuna kuna, treba izgraditi od 2018. do 2023. godine.

Ministar Ćorić obišao je prije tri dana s premijerom Andrejom Plenkovićem i nekoliko ministara poplavljeni Ogulin, a danas i Karlovac, gdje je u predgrađu Donjem Mekušju rekao kako su ih obilasci samo uvjerili da izgradnja sustava obrane od poplava u Karlovačkoj županiji treba početi što je moguće prije, a posebno da projekti za Grad Karlovac uđu u popis strateških projekata Republike Hrvatske.

>>> Povjerenstvo: Prijavljeno 2,3 milijarde kuna šteta, u proračunu osigurano 20 milijuna

Nakon što je obišao branjeni i nebranjeni dio grada te vidio razliku, ministar Ćorić je rekao da su iskustva mnogih građana vrlo loša i zamolio ih je za još malo strpljenja. Istaknuo je da će mu kao ministru zaštite okoliša u nastavku mandata obrana Karlovca od poplava biti prioritet.

Najavio je da će inzistirati na tome da već 2018. godine počnu aktivnosti u vezi s izgradnjom nasipa u Logorištu, a "kako se budu rješavali imovinsko-pravni odnosi i papirologija, komad po komad rješavat će se danas nebranjena područja".

"Ministarstvo zaštite okoliša u suradnji s Hrvatskim vodama učinit će sve da budemo oni koji održe svoje obećanje", zaključio je Ćorić.

Glavni direktor Hrvatskih Voda Zoran Đuroković rekao je da se prvi put sustav obrane od poplave sagledao cjelovito i da se prije pokušavalo probleme rješavati parcijalno. Dodao je kako će se krenuti odande gdje je najgore, od Logorišta, gdje će se vrlo brzo spriječiti ulazak vode u domove.

>>> Rupa bez dna: U 9 godina državnim željeznicama dodijeljene potpore od 8,7 milijardi kuna

Đuroković je istaknuo da je za cjelokupno rješenje potrebno otkupiti 11.000 čestica i da se ne može sve napraviti odmah jer, među ostalim, nedostaje 50 kilometara nasipa i treba izgraditi retenciju Kupčinu za 120 milijuna prostornih metara vode iz kanala Kupa-Kupa. "Sve se to nalazi u akcijskom planu predočenom Europskoj uniji, odakle očekujemo da ćemo dobiti 85 posto novca od potrebnih 670 milijuna kuna", zaključio je.

Župan Damir Jelić rekao je da je ministar Ćorić došao u posjet kad je prestala opasnost od poplave kako bi u miru razgovarali o svemu što treba riješiti da bi se završio sustav obrane od poplave za Ogulin, Karlovac i Ozalj jer je, kako je istaknuo, "neodrživo stanje u kojem su neke obitelji u tri godine proživjele pet poplava, s vodom u svojim domovima i s velikim štetama".

20. travanj 2024 10:33