Aktualno
StoryEditor

CROPEX: Hrvatska u lipnju postaje dio jedinstvenog europskog ‘dan unaprijed‘ tržišta

27. Travanj 2018.

Povezivanje hrvatskog dan unaprijed tržišta s MRC dan unaprijed tržištem, odnosno s jedinstvenim europskim dan unaprijed tržištem preko hrvatsko-slovenske granice, zakazano je za 19. lipanj ove godine, doznajemo iz Hrvatske burze električne energije (CROPEX).

- Navedeni projekt je povijesni za CROPEX te jedini projekt povezivanja burze u jugoistočnoj Europi. Realizacijom ovog projekta CROPEX je ostvario ključni EU cilj kao imenovana EU NEMO burza (povezala se sa susjednom EU burzom BSP iz Slovenije) i ključni poslovni likvidnosni cilj jer će se provedbom povezivanja susjednih burzi u velikoj mjeri povećati likvidnost burze CROPEX kroz povećani interes za trgovanjem postojećih te novih članova CROPEX-a uslijed velikog dnevnog prekograničnog kapaciteta na granici između Hrvatske i Slovenije – rekao nam je Silvio Brkić, direktor CROPEX-a.

>>>Pokrenuto hrvatsko ‘dan-unaprijed’ tržište električne energije

Ujedno će taj projekt povezivanja omogućiti novim članovima CROPEX-a iz regije jugoistočne Europe, primjerice Bosni i Hercegovini, najbrži i najoptimalniji način za prodaju viškova odnosno kupnju manjkova električne energije preko burze CROPEX koja je postala sastavni dio EU povezanog dan unaprijed tržišta.

- Povezivanje će mogućiti realizaciju regionalnih poslovnih ciljeva CROPEX-a koje se nadamo i čvrsto vjerujemo da ćemo provesti u jačoj vlasničkoj suradnji s burzom partnerom Nord Pool – objasnio je Brkić.

27. travanj 2024 15:27