Aktualno
StoryEditor

Cvitan: Na predmetu Agrokor angažirani su čitavi timovi ljudi

12. Srpanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, koji je prisustvovao svečanom otvaranju obnovljenog Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, komentirao je nedavne izjave nekadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, kako je u postupku "Planinska" na njega vršen pritisak, zbog čega je dao lažni iskaz sudu.

- Petar Čobanković iznio je svoju obranu, te rekao, a što je kasnije potvrdio i njegov odvjetnik Mate Matić, kako pritisak na njega nije vršen od strane DORH-ovih istražitelja, rekao je Cvitan time potvrđujući kako su pritisci, o kojima Čobanković govori i ako ih je bilo, morali doći izvana.

Također, državni odvjetnik Cvitan potvrdio je kako je Vlada za potrebe istražnih radnji u Agrokoru DORH-u dodijelila 5 milijuna kuna.

>>>DORH-u odobreno 5 milijuna proračunskih kuna za utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru

- Vlada je dodijelila 5 milijuna kuna za potrebe rada na tom predmetu. To nije ništa neuobičajeno, taj se novac troši namjenski. Na predmetu Agrokor radi znatan broj ljudi, intenzivno radimo na forenzici, te uspoređujemo svoje rezultate s rezultatima revizora. Na predmetu Agrokor angažirani su čitavi timovi  ljudi, od PNUSKOK-a, do Odjela za porezne utaje, rekao je Cvitan.

Upitan jeli istina da se DORH-ovi istražitelji i fizički nalaze u zgradi Uprave Agrokora, Cvitan je dodao kako je to potpuno prirodno, zbog količine "građe" koja se pregledava. Dodao je i kako će domaćim forenzičarima morati biti osigurana i pomoć stručnjaka izvana, budući da se veliki dio poslovanja koncerna koji je pod istragom, odnosi na međunarodne financijske transakcije.

Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, izrazio je zadovoljstvo obnovom zgrade Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, te, upitan o ponovnim izmjenama Zakona o kaznenom postupku, rekao:

- ZKP je mnogo puta mijenjan, pa je pravo pitanje što je ostalo od ZKP-a  iz 2008-me godine. Valjalo bi analizirati praksu, ali uvjeren sam kako ima prostora za unapređenje pojedinih instituta u tom Zakonu, rekao je ministar pravosuđa, Bošnjaković.

Inače, novouređena zgrada "E" u Selskoj ulici 2, građanima je poznatija kao zgrada suda koju je svojevremeno okruživao "Zid plača".

Nekoć je bila dio "Vozarske vojarne" - momčadske zgrade izgrađene početkom prošlog stoljeća te je pod zaštitom konzervatorske struke. Objekt je ostao unutar izvornih gabarita, osim dogradnje ulaznog dijela i rekonstrukcije krovišta na zapadnom pročelju.

Ova je zgrada namijenjena za potrebe smještaja Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te će u njoj biti smješteno 128 pravosudnih dužnosnika i službenika.

Radovi su trajali dvije godine, a ukupna obnova iznosila je 18.276 kuna.

23. travanj 2024 17:44