Aktualno
StoryEditor

Daimler isporučio prve modele potpuno električnih kamiona

17. Prosinac 2017.

Njemački proizvođač automobila Daimler u četvrtak je isporučio svoje prve modele potpuno električnih kamiona poduzećima u Europi dok se globalna utrka za masovnu proizvodnju zelenih kamiona prve generacije zahuktava, javlja AFP.

Među prvim korisnicima Daimlerovog Fuso eCanter laganog kamiona je kurirska služba DHL, koja će koristiti šest Daimlerovih vozila za dostave na području Berlina.

Ključevi preostalih osam eCanter kamiona predani su njemačkim logističkim i transportnim tvrtkama DB Schenker, Rhenus i Dachser. Osim što takva vozila nisu bučna i ne emitiraju CO2, ona također štede novac na operativnim troškovima.

>>>Električna vozila osvojit će polovicu globalnog tržišta do 2030.

Masovna proizvodnja takvih vozila trebala bi započeti u 2019., a proizvođači automobila i tech tvrtke diljem svijeta bore se za prevlast kako bi zadovoljili rastuću potražnju za čistim vozilima u gradovima koji se bore sa smogom i bukom.

Iz Tesle su prošlog mjeseca predstavili električni polu-kamion koji je brži ekonomičniji od današnjih kamiona na dizelski pogon, a može između dva punjenja prijeđi 800 kilometara. Prve isporeuke takvih kamiona očekuju se za 2020. godinu.

Volkswagen, Nikola i Einride su također jedni od pionira kada je riječ o razvoju prototipova električnih kamiona, od kojih su neki opremljeni autonomnim funkcijama i futurističkim dizajnom.

>>>Mercedes ulaže milijardu dolara u proizvodnju električnih vozila

Daimler nije otkrio cijenu eCantera, ali tvrde da će ovo vozilo uštediti do tisuću eura operativnih troškova na 10 tisuća prijeđenih kilometara, u odnosu na konvencionalne kamione. Modeli namijenjeni europskim i američkim klijentima proizvodit će se u Portugalu.

29. travanj 2024 17:56