Aktualno
StoryEditor

Dalić: Očekujem od Uprave Uljanika da donese program restrukturiranja u što kraćem roku

22. Siječanj 2018.

"Kredit koji će Uljanik dobiti temeljem ovoga jamstva omogućit će isplatu plaća u sljedećih nekoliko mjeseci kao i isplatu dobavljača. Međutim, ovo je samo prvi korak koji omogućava Uljaniku da preživi do pronalaska strateškog partnera jer mu predstoji kompleksno restrukturiranje koje će povećati i ukupnu efikasnost poslovanja," kazala je u ponedjeljak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povodom odluke Europske komisije kojom je odobrena potpora za sanaciju hrvatskog brodogradilišta Uljanik.

Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Dalić naglašava kako državno jamstvo nije trajno rješenje problema, već je njime svladana samo jedna od brojnih prepreka u poslovanju pulskog brodogradilišta. Dugoročno je rješenje, istaknula je, program restrukturiranja. Stoga je pozvala Upravu Uljanika, vlasnike, Nadzorni odbor da žurno pristupe dovršetku programa restrukturiranja i dovršetku izbora strateškog partnera kojeg je neophodno pronaći u vrlo kratkome roku.

"Jamstvo je osiguranje pomoći i vezano je uz provedbu programa restrukturiranja te neće dati željene rezultate bez tog programa. Očekujem da će Uprava društva program restrukturiranja donijeti u što je moguće kraćem roku i sukladno vremenskom rasporedu koji je Nadzorni odbor usvojio na svojoj sjednici krajem prosinca te provesti odluke koje donese izvanredna skupština sazvana u veljači. U odluci o donošenju državnoga jamstva zatražili smo od Uljanika da donese sve odluke koje će omogućiti provedbu programa restrukturiranja u vrlo kratkom roku," kazala je potpredsjednica Vlade.

Apelirala je i na banke da zajedno s Upravom Uljanika u sljedećih nekoliko dana usuglase sve ugovore kako bi novac što prije došao do radnika i dobavljača.

Đino Šverko, regionalni povjerenik SMH, kratko je u izjavi za N1 kazao kako se sindikalisti nalaze sutra u šest sati ujutro te kako će najvjerojatnije najavljeni štrajk staviti u svojevrsno ‘stanje mirovanja‘ s obzirom na izjave Uprave da Uljaniku treba 48 sati kako bi tehnički proveli isplatu plaća.

Na upit trebaju li radnici održati najavljeni štrajk neizravno je odgovorila kako za to neće biti potrebe jer će jamstvo omogućiti isplate plaća u idućih nekoliko mjeseci. Dok je na pitanje što Vlada radi kako bi se zaštitili radnici rafinerije u Sisku, kratko odgovorila kako je ministar Ćorić već davao izjave iz kojih "jasno proizlazi da se u Sisku sve radi u smislu očuvanju poslovanja i stabilne jezgre radnih mjesta".

27. travanj 2024 12:59