Aktualno
StoryEditor

Dalić priprema mjere za pomoć turizmu i razmatra ulaganje u kontinentalni turizam

24. Studeni 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić izjavila je u petak na kongresu hotelijera kako se očekuje da bi do Božića mogao biti donesen paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage.

- U Vladi razrađujemo paket mjera za radnu snagu za iduću godinu kako bi se lakše riješio nedostatak i pronalazak radnika pa i u turizmu, u sklopu čega se odlučuje o minimalnoj plaći, kvotama, troškovima angažmana sezonskih radnika, pravima radnika na obroke, smještaj i drugo, najavila je Dalić, koja očekuje i da poslodavci koliko mogu povećaju plaće.

>>>Dalić predočila crni scenarij – Da je Agrokor otišao u stečaj ekonomija i turizam ne bi dobro prošli

Na pitanje o stopi PDV-a za turizam za koju hotelijeri traže sniženje na 10 posto, kazala je kako je Hrvatska još uvijek u ukupnoj cijeni jeftinija destinacija od mnogih konkurenata.

- Snižavanje stope PDV-a imalo bi jednokratan efekt jer bi samo u početku poduzetnicima ostalo više novca, a u kontekstu trenutnog gospodarskog rasta i rasta turizma takva mjera, koja bi bila kao subvencija, turizmu ne treba, odgovorila je Dalić.

Na panelu na 20. kongresu hotelijera, koji je održan u četvrtak i petak u organizaciji udruge UPUHH, Dalić je ocijenila da uspjehu turizma pridonosi hrvatska atraktivnost, da je turizam zdrav biznis te da bi se iduće godine, zbog očekivanja donošenja niza zakona vezanih za strateške investicije, poticanje ulaganja i turističko zemljište, mogli lakše riješiti neki dosadašnji problemi turizma, nastaviti investicije i uspješni rezultati. Hotelijerima je poručila da paze na kvalitetu ponude i usluga, a smatra i da bi Hrvatskoj dobro došlo da ima više globalnih hotelskih brendova.

>>>Cappelli: Nadamo se da će Zakon o pružanju usluga u turizmu biti izglasan do Nove godine

Najavila je da će Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Ministarstvom turizma, a vezano i za EU fondove, razmotriti objavu poziva za ulaganja u turizam na kontinentu do 100 milijuna kuna, što bi bilo dobro primjerice za Slavoniju.

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić smatra da treba uvesti više reda i pojačati inspekciju iznajmljivanja smještaja te da se turizmu, osim PDV-om, nastojalo izaći u susret drugim mjerama, poput smanjenja poreza na dobit, na što je predsjednik UPUHH-a Ronald Korotaj kazao da sadašnja stopa PDV-a od 25 posto za ugostiteljstvo nije konkurentna te da hotelijeri i cijeli turizam nisu osjetili baš puno koristi od porezne reforme.

- Hotelijeri imaju 14 puta veća godišnja opterećenja nego obiteljski smještaj, jer lakše je otvoriti stanove i prodavati krevete nego ulagati u sobe i sadržaje i još plaćati silne namete. Puno smo napravili, ali još uvijek u hrvatskom turizmu najviše investiraju domaći investitori što će i nastaviti jer su se navikli na prepreke i boriti se s njima, za razliku od stranih investitora, rekao je Korotaj.

>>>Ronald Korotaj na Kongresu hotelijera: Turizam je ‘mlado tele koje može dati još puno mlijeka’

Državni tajnik za državnu imovinu Tomislav Boban objasnio je da bi novi zakon o turističkom zemljištu trebao pomoći raspolaganju tim zemljištem i jačim investicijama, dok je ministar turizma Gari Cappelli istaknuo da ćemo se do 2020. godine, nastavi li se ovim tempom, približiti planiranim investicijama u turizmu od sedam milijardi eura. Najavio je i (re)kategorizaciju obiteljskog smještaja s ciljem povećanja njegove kvalitete i boljeg tržišnog pozicioniranja.

- Nećemo robovati kvadraturi nego kvaliteti, a činit ćemo sve i na deregulaciji i decentralizaciji kroz izmjenu turističkih zakona. Iduće godine ćemo zasigurno imati jaču pred i posezonu nego ove godine, dok se u srpnju i kolovozu mogu očekivati slični rezultati kao i ove godine, što znači velik broj turista, poručio je Cappelli.

18. travanj 2024 09:59