Aktualno
StoryEditor

Damir Marušić: Trumpova administracija razvija novu strategiju za ‘ranjivi‘ Balkan

10. Siječanj 2018.

Krajem prošle godine Atlantski je savjet predstavio novu Strategiju za Balkan i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu skrenuo pozornost na neophodnost da i Balkan treba biti na radaru SAD-a kao i Baltik, piše Radio Slobodna Europa (RSE). Prema riječima izvršnog urednika American Interesta Damira Marušića koji je dao intervju za RSE, u Washingtonu su zabrinuti da Balkan ne ide u dobrom smjeru.

Marušić kao jedan od autora Strategije objasnio je što podrazumijeva prijedlog o stalnom vojnom prisustvu na Balkanu kojim bi se Srbiji poslala poruka da izabere stranu i okrene prema Zapadu, a Rusiji da više neće mori mešetariti u ovoj regiji.

- Čak i ako se vratimo na Obaminu administraciju, postojao je osjećaj da se nešto treba učiniti i da SAD treba obnoviti svoj angažman s regijom. Rekao bih da su ovaj izvještaj i njegovo lansiranje bili vrlo dobar korak, kao katalizator procesa, te da je događaj bio vrlo uspješan u smislu da je novi razgovor pokrenut.

>>>Washington Post: Istraga Trumpa zbog ‘ometanja pravde’ temelj za opoziv

Trumpova administracija, kaže Marušić za RSE, posvećena je novoj viziji svoje strategije za Europu, naročito s porastom ruskih prijetnji diljem kontinenta. Također, povećana je potrošnja za Europsku obrambenu inicijativu za 2018. godinu. Marušić je smatra da bi aktualna američka administracija ima veći angažman na Zapadnom Balkanu od prethodne.

Poanta je u tome, kazao je Marušić, da je Zapadni Balkan ranjiv na ruske manipulacije i u opasnosti je. Odluku o tome kakvo bi bilo vojno prisustvo i s kakvim snagama donijeli bi američki zakonodavci i stručnjaci u Pentagonu.

- Kad je riječ o mehanizmu, bilo da je riječ o NATO-u ili SAD-u treba još odlučiti. Osobno mislim da bi moji partneri preferirali da to bude SAD koji bi bio posvećen ostanku u regiji, rekao je Marušić.

Mediji su dosta govorili o ‘povijesnom pomirenju’ što se tiče odnosa Srbije i SAD-a, a s time se ovaj američki Hrvat i slaže.

- To je ujedno i preporuka na obavezivanje na sigurnost regije i zahtjev Srbiji da prestane neprestano igrati između Rusije i Zapada, već da izabere i pridruži se Zapadu. Zatim ćemo razgovarati o povijesnom pomirenju.

 

 

28. travanj 2024 00:37