Aktualno
StoryEditor

Dan slobode medija obilježava se simboličnom akcijom ‘Pet minuta gromoglasne tišine‘

03. Svibanj 2019.

Diljem svijeta 3. svibanj obilježava se Dan slobode medija. Tim je povodom Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je svoje članove, kao i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj, da simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine od 11:55 do 12 sati, upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožavaju sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

Prema indeksu razvijenosti slobode medija Hrvatska na tradicionalnoj listi Reportera bez granica ove godine našla na 64. mjestu. Svrstana je u skupinu problematičnih zemalja, daleko od, primjerice, Slovenije koja je u tom poretku na 34. poziciji. Našli smo se u društvu Armenije, Haitija i Bosne i Hercegovine, te jedno mjesto ispred Grčke.

Hrvatski su novinari "zarobljeni" na više načina, piše Sindikat novinara Hrvatske, upozoravajući na učestale tužbe za tzv. sramoćenje koje vode autocenzuri, politizirani javni servis i Vijeće za elektroničke medije, statute medija koji se ne poštuju, nekažnjavanje napada na novinare, nedostatak javnih potpora, otkazivanje kolektivnih ugovora, zabranu rada sindikalnog rada, neplaćeni prekovremeni i noćni rad te rad nedjeljom i blagdanima...

Težak je i položaj tzv. slobodnih novinara, oni se za taj status odlučili svojom slobodnom voljom, kao što je to slučaj u drugim zemljama EU, nego su u taj položaj gurnuti voljom poslodavca koji ih odbijaju zaposliti, iako bi to po zakonu morali učiniti, navodi SNH, uz poruku - nemojte novinare pretvarati u robove 21. stoljeća.

https://twitter.com/SeverMaja/status/1124196412546220032

- Bez prave slobode medije ne može biti ni prave demokracije. Prava sloboda medija može se postići isključivo tako da se mediji oslobode svakog utjecaja i kapitala i politike - tako da budu u vlasništvu čitavog društva, medijskih radnika i/ili lokalne zajednice a ne kapitala, ali pritom potpuno neovisni od političkih elita, poručuje Radnička fronta u priopćenju povodom Svjetskog dana medijskih sloboda.

28. travanj 2024 01:54