Aktualno
StoryEditor

Danas počinje Špancirfest – šetanje na kojem se okrene 35 milijuna kuna

17. Kolovoz 2018.

Danas se otvaraju vrata jubilarnog, 20. izdanja Špancirfesta, festivala uličnih umjetnika i šetača, koji se od 17. do 26. kolovoza održava u Varaždinu.

>>>Špancirfest uvršten među 20 najboljih europskih festivala

Očekuje se da će ulicama grada ove godine špancirati više od 260 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.

Do sada je na festivalu nastupilo više od 300 perfomera, a lani je grad na račun festivala ostvario gotovo 4000 noćenja i primio turiste iz 44 zemlje.

U deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, a uz raznoliki kulturni program festival nudi i bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu.

Tijekom festivala popit će se više od 200 000 litara piva, poslužiti više od 100 000 obroka, a 6,5 kilometara dnevno je prosjek koliko svaki posjetitelj tijekom festivala napravi.

Ove godine, Špancirfest u svojoj Kreativnici, odnosno u Uskoj ulici, postaje dom za čak 25 hrvatskih produkt dizajnera.

>>>Istraživanje: Hrvati najčešće posjećuju ulične festivale

Kada je 1998. godine pokrenut, festival je trajao svega tri dana i bio potpuno lokalnog karaktera, a dvadeset godina kasnije prerastao je u nacionalnu manifestaciju koju rado posjećuju stanovnici iz cijelog svijeta. Tijekom deset dana festivala grad ostvari 35,5 milijuna kuna turističkog prometa. Ako taj iznos podijelimo s 260.000 posjetitelja dobijemo iznos od 136 kuna koliko u prosjeku na Špancirfestu potroši svaki gost.

Neki od izvođača koji nastupaju na festivalu su Bajaga i Instruktori, UB40, Soul II Soul, Dubioza Kolektiv, Josipa Lisac, Amira Medunjanin, Urban &4, Zoran Predin i Lačni Franc, S.A.R.S., The Brand New Heavies, Vlatko Stefanovski trio...

25. travanj 2024 06:39