Aktualno
StoryEditor

Danas tvrtke ‘žive‘ u prosjeku 15 godina, a ove tvrtke postoje više od tisućljeća

04. Kolovoz 2019.

Velike tvrtke poput onih koji se nalaze na najpriznatijem burzovnom indexu S&P 500 danas u prosjeku ‘žive‘ oko 15-ak godina. Ova brojka je smiješna kada pogledamo najstarije tvrtke na svijetu, koje još uvijek posluju.

Što je tako posebno u tvrtkama koje posluju već 500, 1000 ili čak 1300 godina? Tajnu je teško otkriti, ali možemo reći da se mnoge od njih bave jelom, pićem ili razonodom, a dobar broj njih se nalazi u Japanu.

Ipak, najstarija tvrtka je građevinska tvrtka i Kongō Gumi, naravno iz Japana koja je s radom počela 578. godine. Iako je s radom prestala 2006. godine, tj. postala je podružnica tvrtke Takamatsu, valja ju spomenuti jer 1400 godina rada nije na odmet. Teško je zamisliti da je nakon toliko godina preuzeta zbog velikih minusa. Iako smo je stavili na početak, tehnički više nije najstarija zbog spomenutog preuzimanja.

[caption id="attachment_392361" align="aligncenter" width="750"] Kongo Gumi[/caption]

Mjesto najstarijeg trenutno drži hotel iz Japana Nishiyama Onsen Keiunkan koji je svoja vrata otvorio 705. godine, čime je našao svoje mjesto i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Hotel vodi ista obitelj već 52 generacije, a tajna uspjeha je kako kažu u međugeneracijskom osjećaju ponosa. Spominjanje ponosa u Japanu nije rijetko, pa ne čudi da je upravo ‘on‘ zaslužan za ovako dugi radni vijek. Također, treba naglasiti kako dobar dio zaposlenika hotela nasljeđuje i radna mjesta od prijašnjih generacija, pa ako je šukundjed bio perač posuđa, popularna ‘peraja‘ onda je to bio i djed i otac i sin. Ne treba ni reći da nema pobuna u obitelji, ipak je po srijedi međugeneracijski ponos i uzajamno poštivanje.

[caption id="attachment_392362" align="aligncenter" width="750"] Nishiyama Onsen Keiunkan[/caption]

Iz Japana stiže i najstarija tvrtka koja se bavi papirom. Riječ je o Genda Shigyō Paper Industries koja je s radom krenula 711. godine. Iako za papir možemo zahvaliti Kinezima, ova tvrtka koja se bavi distribucijom papira već više od 1000 godina prodaje svoje proizvode, poput čestitki i ostalih papirnatih proizvoda.

[caption id="attachment_392367" align="aligncenter" width="750"] Genda Shigyō Paper Industries[/caption]

Najstarija gostionica Stiftskeller St. Peter nalazi se u Europi, točnije unutar zidova samostana sv. Petra u Salzburgu. Prvi put se spominje 803. godine i od tada svoje goste ne ostavlja praznih želudaca.

[caption id="attachment_392363" align="aligncenter" width="750"] Stiftskeller St. Peter[/caption]

Čini se da se u Europi tisućama godina mogu preživjeti samo gostione i pubovi pa jedan pub svoja vrata otvorio 900. godine. Sean‘s Bar se nalazi u Irskoj u gradu Athlone. Kao tajnu dugovječnosti ističu tri stvari, a one su – lokacija, lokacija, lokacija.

[caption id="attachment_392364" align="aligncenter" width="750"] Sean‘s bar[/caption]

Najstarija pivnica Weihenstephan Brewery nalazi se u Njemačkoj a osnovana je 1040. godine. U tadašnjem samostanu, benediktinski redovnici počeli su s kuhanjem piva, što se nastavilo do današnjih dana.

[caption id="attachment_392365" align="aligncenter" width="750"] Weihenstephean brewery[/caption]

Kada smo već spomenuli pivo, bio bi red da kažemo i koja je najstarija vinarija na svijetu. Ona se također nalazi u Njemačkoj, zove se Staffelter Hof Winery a osnovana je 862. godine.

[caption id="attachment_392366" align="aligncenter" width="750"] Staffelter Hof Winery[/caption]

28. travanj 2024 18:16