Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

17. Travanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 17. travnja:

ŠIBENIK - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od utorka do četvrtka privremeno će premjestiti svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju. Program posjeta predsjednice počinje u 9.30 sati ispred zgrade Županije gdje će Grabar-Kitarović zajedno sa županom Goranom Paukom i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem nazočiti podizanju predsjedničke zastave. Predviđeno je obraćanje predsjednice Republike. Tijekom dana Grabar-Kitarović održat će radne sastanke s predstav nicima županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima. Susrest će se i sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem, predstavnicima srpske nacionalne manjine, udrugama hrvatskih branitelja i drugima. U popodnevnim satima predsjednica će posjetiti Osnovnu školu Fausta Vrančića, gdje će u nastavku projekta "Hrvatska čita" zajedno s djecom čitati ulomke iz djela Vesne Parun.

ZAGREB - Okrugli stol o aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece (od 11 do 13 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, dvorana Josip Šokčević). Organiziraju ga švedsko Veleposlanstvo, nevladine udruge Status M i Roditelji u akciji – RODA, uz podršku Odbora za ravnopravnost spolova. Uvodno će se sudionicima rasprave obratiti predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Vilibor Sinčić, veleposlanik Švedske Lars Schmidt te pomoćnik ministirce za demografski razvoj, obitelj, djecu i mlade Ivica Bošnjak. Potom će Niklas Löfgren iz Središnje uprave socijalnog osiguranja Švedske, koji se bavi roditeljskim dopustima i ekonomijom obitelji, predstaviti iskustva Švedske s uvođenjem jednakih prava za očeve i majke u korištenju roditeljskog dopusta.

ZAGREB - Konferencija “Sigurnost cestovnog prometa” u organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova (od 10 do 13 sati, hotel Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1, Smaragdna dvorana). Cilj konferencije je senzibiliziranje javnosti na važnost sigurnosti prometa na cestama,  a okupit će dvjestotinjak najkompetentnijih osoba koje će raspravljati o toj temi te sudionike iz hrvatskih gospodarskih i političkih institucija. Govorit će, među inima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar prometa Oleg Butković, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, predstojnik Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti Marko Ševrović te pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić.

ZAGREB - Konferencija u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na temu poticanja poslodavaca na uključivanje slabovidnih osoba i osoba s invaliditetom na tržište rada (9.30 sati, HUP, Radnička cesta 52/1). Cilj konferencije je podizanje svijesti i informiranje poslodavaca o mogućnostima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Uvodno će govoriti direktorica odnosa sa članstvom HUP-a Milka Kosanović, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

ZAGREB - Edukativni skup za ravnatelje 72 škole koje su odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme "Škola za život” (10 sati, Multimedijalna dvorana Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Skup će otvoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a edukativni dio vodit će pomoćnica ministrice Lidija Kralj. Snimatelji, novinari i fotoreporteri moći će pratiti govor ministrice Divjak, nakon kojeg će u predvorju Ministarstva dati izjave ravnatelj OŠ dr. Jure Turića Ivica Radošević i ministrica Blaženka Divjak.

ZAGREB - Udruga stopostotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine organizira okrugli stol na temu: "Reforma obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat". Nazočit će ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra iz Domovinskog rata Ante Nazor i drugi (11 sati, prostorije Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 1).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (16 sati, prostorije Gradskog odbora HNS-a).  Govorit će predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i predsjednik Središnjeg odbora i zagrebačkog Gradskog odbora HNS-a Tomislav Stojak.

BLED - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na Bledu će se sastati s ministrima gospodarstva susjednih zemalja, a tema sastanka je trenutna situacija i daljnji koraci u rješavanju stanja u koncernu Agrokor. Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Dalić, na sastanku će biti i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnik Ministarstva gospodarstva Crne Gore (izjave za novinare predviđene su u 11,45 sati, Vila Bled, Cesta svobode 18).

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan potpisat će Sporazum o financiranju radova razminiranja šuma i šumskog zemljišta sredstvima iz naknade općekorisne funkcije šuma prikupljene tijekom 2018. godine te dodatak takvom sporazumu za prošlu godinu. Time se osigurava ukupno 62,8 milijuna kuna za razminiranje šumskog zemljišta (13,00 sati, dvorana u Kabinetu Ministarstva poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Predstavnici Zadruge za etično financiranje (ZEF) na konferenciji za novinare će govoriti o problemima osnivanja etične banke u Hrvatskoj, kao i o tome zašto je ta banka nužna za ekonomski razvoj Hrvatske. Uz to, o koracima koje će poduzeti govorit će upravitelj ZEF-a Goran Jeras, stručnjakinja za društvenu ekonomiju i donedavna članica NO ZEF-a Andreja Rosandić te direktor Razvojne agencije Zagreb i predsjednik skupštine ZEF-a Frane Šesnić (10 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4).

25. travanj 2024 16:15