Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

16. Veljača 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 16. veljače 2018.:

ZAGREB - Hrvatski sabor plenarno će zasjedanje nastaviti u petak raspravom o potvrđivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica s jedne strane i Kanade s druge strane, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o novim članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Klub zastupnika Živoga zida i stranke SNAGA na konferenciji za novinare upozorit će na praksu nepoštivanja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i teškoće na koje nailaze parovi koji pokušavaju na takav način povećati svoje obitelji. Na konferenciji će govoriti zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić te članice stranke Ana Šimić iz Šibenika i Katarina Turković Gulin iz Rijeke  (11 sati, Hrvatski sabor, dv. Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - "Početak kampanje za izbore za Europski parlament 2019. godine" tema je konferencije za novinare koju će održati saborski Klub Hrvatske seljačke stranke (HSS). Na konferenciji će govoriti zastupnici Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović, Željko Lenart, Mladen Madjer, glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić i međunarodni tajnik HSS-a Darko Till. (10 sati, Hrvatski sabor, dv. Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U Ministarstvu zdravstva svečano bit će uručeni prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte "Specijalističkog usavršavanja doktora medicine“ u okviru europskog Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014. - 2020. Potpisnici trilateralnih Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te ravnatelji domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu. Svečanosti uručivanja nazočit će i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava (11 sati, Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a).

ZAGREB - U sklopu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu predloženici za rektora izlagat će svoje programe na 6. izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta (12 sati, aula Sveučilišta u Zagrebu). Tim povodom bit će održana konferenciju za novinare u 14 sati u maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14).

ZAGREB - Javni poziv školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa "Škola za život" bit će predstavljen na konferenciji za novinare u Multimedijalnoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja (10 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Donje Svetice 38). O posljednjem poglavlju pripreme kurikularne reforme na konferenciji će govoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

ZAGREB - U povodu 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) te Međunarodnog dana ljudskih prava, svečano će biti uručene nagrade za izvanredne zasluge na zaštiti i promicanju ljudskih prava osobama iz Hrvatske i inozemstva (18 sati, aula Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) na konferenciji za novinare upozorit će na mogućnost štrajka u Dalekovod proizvodnji, nakon što nisu uspjeli pregovori s upravom o novom kolektivnom ugovoru, kao ni mirenje pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata. Na konferenciji će govoriti predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovod i predstavnik radnika u NO društva Ivica Bajlović i predsjednik HURS-a Miroslav Hrašćanec (10,30 sati, prostorije HURS-a, Gajeva 10/II).

Gospodarstvo:

ZADAR - Uvodna konferencija o projektu "Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija". Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u iznosu od 4 milijuna kuna, od čega je 3,4 milijuna iz Kohezijskog fonda, a 601.500 kuna je nacionalni doprinos. Grad Zadar projekt provodi u suradnji sa Zadarskom županijom, koja sudjeluje u projektu kao partner (10.00 sati, Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 3).

KRALJEVICA - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će na svečanosti primopredaje i krštenja novog trajekta Rapske plovidbe "Četiri zvonika", izgrađenog u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici. Novi trajekt moći će primiti 594 putnika i 99 osobnih vozila, a vozit će na državnoj trajektnoj liniji Stinica-Mišnjak (Rab), za koju je Rapska plovidba dobila koncesiju na desetogodišnje razdoblje. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike (11.00 sati, Brodogradilište Dalmont, Obala kralja Tomislava 8).

29. travanj 2024 01:47