Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

08. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za petak, 8. prosinca:

ZAGREB - Nastavk 6. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primit će voditelje i predstavnike humanitarnih udruga i pučkih kuhinja koji svojim volonterskim radom pomažu siromašnima i potrebitima, pogotovo djeci i mladima (17,15 sati, Pantovčak 241). Fotografi i snimatelji mogu snimiti početak sastanka, nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje.

ŠIBENIK - Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedat će 3. sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina. Glavne teme bit će gospodarstvo, poljoprivreda, regionalni razvoj te zakoni koji se odnose na fiskalnu decentralizaciju (u 12 sati, Konvencijski centar Solaris, Hotel Ivan, Hoteli Solaris 86). Premijer će se prije tog sastanka susresti s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata (u 11 sati), a zatim (u 11,30 sati) županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i gradonačelnikom Grada Šibenika Željkom Burićem.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će 202. sjednicu. Na dnevnom redu je, između ostaloga, donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te ministra državne imovine Gorana Marića (10 sati, prostorije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ulica kneza Mutimira 5/I).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare u Klinici za dječje bolesti Zagreb bit će najavljeno uvođenje nove metode liječenja epilepsije u djece u toj klinici i suradnja s vodećim svjetskim pedijatrijskim neurokirurgom Memetom Ozekom iz Acibadem zdravstvene grupacije iz Istanbula. Na konferenciji će biti najavljeno i otvorenje izložbe "Klaićeva - godina rasta" (11 sati, Velika predavaonica na Klinici, Klaićeva 16).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije udruga GONG održat će ispred Hrvatskog sabora konferenciju za novinare na kojoj će govoriti predsjednik Vijeća GONG-a i izvršna direktorica GONG-a Nenad Zakošek i Jelena Berković. Upozori će, kako su najavili, Vladu i Sabor na izostanak stvarne političke volje za borbom protiv korupcije na svim razinama (9 sati, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Institut za kulturu i etiku u suradnji s Pravnim fakultetom u Zagrebu svečano postavlja novi, prošireni postav izložbe "Dobri stari zakoni - tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj". Na otvorenju će govoriti Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović, povjerenica za informiranje Anamarija Musa, dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha autor izložbe Zorislav Antun Petrović (11 sati, prvi kat Pravnog fakulteta, Trg Republike Hrvatske 14).

ZAGREB - Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava 10. prosinca, u organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović na konferenciji za novinare u Domu za starije osobe Centar govorit će se o potrebi poticanja javne rasprave o stanju ljudsih prava starijih osoba koje trebaju ili koriste dugotrajnu skrb u Hrvatskoj. Na konferenciji će biti predstavljen Priručnik o pristupu dugotrajnoj skrbi utemeljenom na ljudskim pravima Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI). Uz pravobraniteljicu na konferenciji će govoriti državna tajnica Margareta Mađerić, glavna sestra u domu Sv. Josip Marijana Lukšić-Puljak, savjetnica pučke pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif, te korisnici Doma za starije osobe Centar (10 sati, Klaićeva 10).

ZAGREB - U sklopu 15. Human Rights Film Festivala u Kinu Europi održat će se tribina pod nazivom "Politizacija obrazovanja i/ili obrazovanje kao važna javna politika?". Na tribini će se raspravljati o tome koja je uloga političkog odlučivanja, a koja je uloga struke u kreiranju obrazovne politike te koja su moguća i željena unaprjeđenja procesa odlučivanja za bolje obrazovanje. Raspravljat će se i o tome što se protestnim akcijama postiglo, a što se propustilo napraviti. Panelisti su ugledni znanstvenici koji se bave društvenim pokretima i obrazovnom politikom, Karin Doolan i Berto Šalaj, a facilitatorice Eli Pijaca Plavšić i Martina Horvat iz GOOD inicijative koja je neposredno sudjelovala u organizaciji prosvjeda u sklopu akcije "Hrvatska može bolje!" (20 sati, Dvorana Mueller, Varšavska 3).

NOVA GRADIŠKA - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić pridružiti će se svečanom obilježavanju Dana grada Nove Gradiške. Proslava počinje u 12 sati u Domu kulture (Reljkovićeva 2, Nova Gradiška). Davor Bernardić će nakon proslave biti dostupan za izjave.

Gospodarstvo:

ZAGREB - Hrvatska pošta u rad pušta jedan od šest novih sustava za automatsko sortiranje pošiljaka, u koje je uložila ukupno 62 milijuna kuna. Razvojna strategija Pošta 2022. veliku važnost pridodaje unaprjeđenju temeljnog poslovanja, a ovim ulaganjem znatno će poboljšati proces razrade i dostave pošiljaka (13,00 sati, Hrvatska pošta, Branimirova 4).

ZAGREB - Konferencija "Jačanje integriteta hrvatskih poduzeća u suzbijanju korupcije - Izazovi korporativne usklađenosti" u organizaciji Međunarodne trgovačke komore Hrvatska (ICC Hrvatska) i Hrvatske gospodarske komore, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Cilj konferencije je podizanje svijesti o nužnosti suzbijanja korupcije, jačanja kulture integriteta te transparentnosti i etike u poslovanju kao temelja korporativne odgovornosti i dobrog upravljanja (10,30, Komora Zagreb Draškovićeva 45).

28. travanj 2024 21:28