Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

10. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 10. studenoga:

ZAGREB - Sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade,  skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku). Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor". Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

ŽUPANJA - Povodom Dana Vukovarsko - srijemske županije 11. studenog, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac prisustvovat će svečanoj sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije (11 sati, Kino dvorana "Mladost“, Ulica J. J. Strossmayera 39).

VUKOVAR - Svečano otvorenje vojarne "204. brigade Hrvatske vojske" povodom dolaska postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske u Vukovar (13,30 sati, Ulica Augusta Cesarca 22b). Uz predsjednicu Republike i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga Kolindu Grabar Kitarović, svečanosti otvorenja nazočit će i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici. Predstavnici medija trebaju na ulaz u vojarnu doći najkasnije do 12,50 sati.

ZAGREB - Endoskopska sekcija Hrvatskog gastroenterološkog društva i Udruga medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske organiziraju radionicu "Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku" (8,30 sati, dvorana Hugo Botteri, Edukacijski centar Zapad, Rebro, Kišpatićeva 12). Skupu će se obratiti potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Klarica, dekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nenad Turk i ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić.

ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić će na radnom ručku, koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca, govoriti o učincima porezne reforme te pitanjima vezanim uz gospodarski rast. Možemo li biti zadovoljni gospodarskim rastom koji je najviše generiran osobnom potrošnjom, tj većim dohotkom dok istovremeno gradovi i općine povećavaju prireze, možemo li očekivati stabilnu poreznu politiku ali i druge politike koje trebaju biti predvidljive i osigurati mogućnost planiranja troškova i budućih investicija? Može li gospodarski rast biti dovoljan za postizanje većih brzina u kojima voze zemlje predvodnice u EU ali i ostale tranzicijske zemlje, hoće li država pojeftiniti i povećati efikasnost svojih institucija koje su se pokazale velikim utegom za postizanje većeg i održivog rasta, neka su od pitanja o kojima poslodavci žele razgovarati s ministrom financija (13,00 sati, Hotel Antunović, Zagrebačka avenija 100 a).

ZAGREB - Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac otvorit će okrugli stol na temu "Unutarnja plovidba - potencijali za razvoj". Na skupu će uz ostalo biti predstavljene aktivnosti koje Republika Hrvatske poduzima u okviru rada Dunavske i Savske komisije zajedno s razvojnim projektima u hrvatskim lukama unutarnje plovidbe. Prema najavama organizatora, na skupu će sudjelovati predstavnici Dunavske, Rajnske i Savske komisije, ravnatelji lučkih uprava Osijek, Slavonski Brod, Sisak i Vukovar te predstavnici Agencije za vodne putove (11,00 sati, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dvorana 904, 9. kat, Prisavlje 14).

ZAGREB - OTP i Splitska banka organiziraju financijski doručak pod nazivom "Hrvatska i euro - kada, kako i zašto?". O očekivanjima, nadama, ali i opasnostima uvođenja eura raspravljat će, među ostalim, glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić, Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta, Zagreb, Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te Velimir Šonje iz Arhivanalitike (11,00 sati, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).

PAKRAC - Tvrtka Detas otvara novi proizvodni pogon led rasvjete. Dosadašnje ulaganje Detas Grupe u tvornicu u Pakracu je oko pet milijuna kuna, a do kraja investicijskog ciklusa će se povećati na 7,5 milijuna kuna (11,00 sati, Bolnička ulica, u prostoru proizvodnog pogona).

23. travanj 2024 10:46